Pippi Långstrump blir rom från Rinkeby i ny tappning

Radiohuset på Gärdet. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 25 sep 2018 2018-09-25
E-post 1593

SVERIGE Nu blir Astrid Lindgrens folkkära figur Pippi Långstrump en rom som bor i Rinkeby. Åtminstone är det så hon framställs i Barnradions kommande höstlovsföljetong, som har fått klartecken från författarens släktingar.

En ny berättelse om Pippi Långstrump kommer att sändas i Sveriges Radio under höstlovet. Då kommer hon att inta en ny skepnad – som rom boende i Stockholmsförorten Rinkeby.

I ”Pippi i Rinkeby” bor huvudkaraktären i en övergiven bil istället för ett stort hus. Hon har en häst och en apa – men bara som leksaker. Tommy och Annika heter nu Kostas och Katarina. Pippis pappa jobbar med att spela dragspel på ett torg i Italien, tror hon.

Men Pippi är fortfarande snäll och starkast i världen, säger skaparna Gunilla Lundgren och Felicia Di Fransesco till Kulturnytt.

– Det är alltid kul att göra någonting på sitt eget sätt och göra om någonting så att man känner igen sig själv, säger Felicia Di Fransesco.

Skaparna var tvungna att fråga Astrid Lindgrens släktingar om de fick göra en ny Pippi-berättelse, och fick först nej. Men efter att ha läst manuset, och fått löfte om att pengarna som kom in till projektet gick till välgörande ändamål i Rumänien, godkände släktingarna idén.

Radioföljetongen kommer att sändas från den 29 oktober på svenska och de nationella minoritetsspråken, och blir även en bok i en längre version.

Läs även: Dagisbarn fick höra ljudbok om Pippis pappa som ”negerkung” – sagostund polisanmäls

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag