Plundring bröt ut i flera Stockholmsförorter vid strömavbrott i söndagskväll

Polis på plats i Tensta. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 1 Dec 2015 2015-12-01
E-post 2281

STOCKHOLM Plundring bröt i söndagskväll ut i de båda Stockholmsföroterna Rinkeby och Tensta efter att ett strömavbrott gjort att belysningen stängts av i centrum­anläggningarna i de båda förorterna. – Man förstör för helt andra värden än man kommer över, säger centrumchefen Mats Carinder till Nyheter Idag.

En timme och nitton minuter utan strömförsörjning. Det var allt som krävdes för att laglöshet och kaos skulle hinna breda ut sig i flera förorter i västra Stockholm i söndagskväll.

Mats Carinder på fastighetsbolaget FastPartner är centrumchef för både Tensta och Rinkeby centrum. Han berättar för Nyheter Idag om hur flera butiker under den dryga timmen hann utsättas för plundring och skadegörelse.

– De passade på i samband med strömavbrottet medan det var mörklagt, det var väl tryggast så. Man var på och bröt både i Tensta och Rinkeby, berättar han och fortsätter därefter:

– Det är egentligen fyra butiker som är riktigt drabbade och sedan är det några som har fått känna på med brytmärken på dörrar och så.

Plundrades med personal och kunder kvar i centrum

Plundrarna passade på trots att klockan bara var strax efter åtta på kvällen när strömavbrottet bröt ut och trots att vissa butiker var öppna och annan affärsverksamhet fortfarande pågick.

– Tensta är känt för att vara öppet längre än så genom att Lidl har öppet och restaurangerna har öppet. Så delar av gallerian var öppen, men genom att lyset gick ned, det är bara brandutrymningsskyltarna som lyser, så passade man på och vågade bryta sig in, säger Carinder.

– Sedan tog det sin lilla tid innan polis och väktare var på plats i Tensta centrum. Så de slog sönder fönstren in till Lidl och in till en annan klädbutik mittemot.

Slog de sönder fönstren in till Lidl trots att butiken var öppen?

– Den hade stängt precis, däremot var restaurangerna öppna.

Enligt Carinder kom plundrarna bland annat över ett kassaskåp, men hur stora värden som de kom över totalt vet han inte. Han säger också att den totala kostnaden är långt mycket högre än värdet av de stulna varorna.

– Man förstör för helt andra värden än man kommer över, det är det som är det tråkiga. Vi tar våran smäll, men varje butik har ansvar för sina glasytor så det är ett hårt slag mot alla enskilda näringsidkare, det är fruktansvärt, säger han.

Fler förorter drabbades

Enligt lokaltidningen Mitt i var det inte bara i Tensta och Rinkeby som laglösheten tog överhanden i söndags kväll. Ligister passade även på att råna ett café i Hjulsta på dess dagskassa och personalen uppges ha blivit svårt chockad.

Tidningen skriver också att sportbaren Limerick i Tensta centrum tvingades evakuera sina gäster till ett förrådsrum medan plundringen pågick.

Första gången anläggningarna plundras vid strömavbrott

Mats Carinder berättar att det här är första gången som de båda centrumanläggningarna plundras i samband med strömavbrott, men att det är vanligt med annan form av skadegörelse.

– Förra året körde de in med en traktor i en vända och förstörde hela Tensta galleria och sedan körde man in med en personbil ett par dagar senare och förstörde resten. Så det händer saker, tyvärr, säger han.

– Jämfört med förra året har det blivit bättre, däremot har det blivit mer koncentrerat med knarkhandel och vapen och annat i centrumnära områden. Men vi är mer förskonade från inbrott och rån än förra året, förra året hade vi många värdetransportrån.

Polisen: Ingen gripen

Mats Eriksson på Västerortspolisen berättar för Nyheter Idag att ingen ännu har gripits misstänkt för plundringarna och rånet i söndagskväll. Han säger också att det var ett flertal personer som deltog i olagligheterna.

– Det var ett flertal, fler än tio i alla fall, säger han.

Polisen har fått in anmälningar om att bland annat Folktandvården i Rinkeby samt Lidl, en leksaksaffär, en tobaksbutik och ett apotek i Tensta utsattes för plundring och skadegörelse.

– Brottsrubriceringarna är dels stöld genom inbrott och försök till stöld och skadegörelse för att de inte har lyckats ta sig in, säger han.

Han berättar även om rånet i Hjulsta där rånarna kom över caféets dagskassa.

– De har gett sig in genom någon form av fönster och tilltvingat sig kassan, förklarar han.

Så de har inte kommit in genom dörren?

– De har krossat en ruta och sedan tagit sig in i lokalen. Jag vet inte exakt hur de tog sig in i lokalen, men de har krossat en ruta så jag förutsätter att det var genom att gå in genom den.

Säkerhetssystem slog av strömmen

Anledningen till söndagens strömavbrott var att ett säkerhetssystem i en elstation i Tensta slog av strömmen för att ingen skulle komma till skada. Jonatan Björck är pressansvarig på företaget Ellevio, före detta Fortum Distribution, som ansvarar för elnätet:

– Det är en skyddsmekanism som sitter i själva stationen som ser till att om något fel inträffar så slår den ifrån så att inte utrustning eller människor som är i stationen skadas, säger Björck till Nyheter Idag.

– I det här fallet var det något som heter en ljusbågsvakt. Det är en detektor som känner av kraftiga sken i form av en gnista eller eldsflamma och slår ifrån stationen.

När personal från Ellevio kom till den station i Tensta som kopplat bort strömmen hittade de inget fel, men de var ändå tvungna att felsöka för att vara säkra på att inget var fel.

– De var tvungna att gå igenom stationen noggrant så att inget är trasigt. För om något är trasigt när man slår på stationen så riskerar ännu mer att bli trasigt eller människor skadas, säger Jonatan Björck.

Söndagskvällens strömavbrott varade från klockan 20:21 fram till 21:40 skriver Fortum på sin hemsida.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag