PO välkomnar krimpoddar för pressetisk prövning

Ola Sigvardsson, allmänhetens pressombudsman. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 14 Nov 2019 2019-11-14
E-post 3

”Bristen på etisk självsanering är ett problem”, skriver debattörerna Mårten Schultz och Ängla Eklund vid Institutet för Juridik & Internet i en debattartikel i SVT. Men det kan finnas en ganska enkel lösning på problemet – om krimpoddarna skaffar utgivningsbevis kan de ansluta sig till det pressetiska systemet. – De är välkomna in i vårt system, säger pressombudsmannen Ola Sigvardsson.

Det är i en debattartikel publicerad av SVT som de allt mer populära så kallade ”krimpoddarna” ifrågasätts. De bägge debattörerna Mårten Schultz och Ängla Eklund vid Institutet för Juridik och Internet skriver att det finns varierande pressetisk hänsyn i den här genren.

”Kritiken har till exempel varit att mord behandlas på ett snaskigt och spekulativt sätt och att de efterlevandes intressen inte har respekterats”, påtalar debattörerna.

Debattörerna går igenom de regelverk som finns, dels lagstiftning men även medieetiken. ”Inget av dessa regelverk omfattar den typiska podden”, skriver de och konstaterar även att ”bristen på etisk självsanering är ett problem”. Men det kan finnas en förhållandevis enkel lösning för att komma tillrätta med problemet.

PO välkomnar krimpoddarna till det pressetiska systemet

Nyheter Idag har talat med pressombudsmannen Ola Sigvardsson och han välkomnar krimpoddarna till det pressetiska systemet.

– Om man har en databas, en podd, blogg eller en nättidning så anmäler man den helt enkelt till Myndigheten för press, radio och tv. Sedan ansöker man om att bli granskad av oss. De är välkomna in i vårt system, säger han.

En skillnad mellan en blogg eller tidning på nätet och poddar är att de senare många gånger inte publiceras på en specifik domän – eller ”databas” som Myndigheten för press, radio och tv, MPRT, uttrycker det. För att ansluta till det pressetiska systemet förutsätts ett utgivningsbevis och för att få ett sådant krävs bland annat att mediet ”har ett namn som innehåller ett domännamn”.

Men Sigvardsson tror inte att det är ett hinder för utgivningsbevis och i förlängningen en anslutning till det pressetiska systemet.

– Jag menar att det är fullt möjligt för den som har en podd och som är på ett podd-hotell, eller vad man ska kalla det, att registrera sig och kunna ansöka om att bli medlemmar hos oss. Men det är ytterst myndigheten som får avgöra, men jag tror att det går.

Rent innehållsmässigt ser inte Sigvardsson några som helst problem att bedöma krimpoddarna ur ett pressetiskt perspektiv. Det blir då en prövning enligt samma resonemang och tankesätt som vilken tidningsartikel som helst.

Lyssna på Nyheter Idag-podden: Från muddringar till knivrån – dags att anpassa straffen till det nya Sverige

Fakta: Så kan du göra med din podd

Oavsett var du publicerar din podd idag skulle du kunna registrera en domän, exempelvis krimpodden.se. På domänen sätter du upp en enkel hemsida i exempelvis Wordpress samt anger en ansvarig utgivare och annan information om podden.

Sedan anmäler du domänen till Myndigheten för press, radio och tv. Här kan du läsa mer om hur du gör för att skaffa utgivningsbevis.

När du fått utgivningsbevis för din domän ser du till att publicera varje poddavsnitt löpande på hemsidan. Podden kan i sig fortfarande ligga på ett "podd-hotell" som Acast, iTunes, Soundcloud eller annan plattform. Det viktiga är att ljudströmmen är åtkomlig från domänen, då omfattas den av utgivningsbeviset. I flera fall kan spelaren bäddas in direkt i artiklarna.

I sista steget följer du instruktioner för att ansluta nättidning till det pressetiska systemet. I det här fallet blir krimpodden.se vår "nättidning" – även om innehållet i huvudsak är ljudströmmar.

När du väl är ansluten kan alla ljudströmmar som publiceras på domänen prövas av allmänhetens pressombudsman. Även om den som lyssnar kommer åt podden via en annan plattform, exempelvis Acast, kan den aktuella ljudströmmen fortfarande prövas då den även är åtkomlig på en domän med utgivningsbevis och som är ansluten till det pressetiska systemet.

Att ansluta en podd, nättidning eller annat medie online till det pressetiska systemet är helt frivilligt. En stor fördel är att du visar allmänheten att du tar medieetiska frågor på stort allvar, samt att allmänheten får en möjlighet att pröva eventuell publicitetsskada.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag