Polen bygger ny barriär – förbereder sig för migrantinvasion från Ryssland

Bild: By Kremlin.ru/CC BY 4.0/Faksimil Twitter
  • Fredag 4 nov 2022 2022-11-04
E-post 109

Ryssland ska öppna nya flyglinjer från Nordafrika och Mellanöstern till enklaven Kaliningrad vid Österjön. Nu fruktar Polen att avsikten är att skicka illegala migranter in i EU, och inleder bygget av en barriär vid landets gräns mot enklaven.

Nu ska Polen bygga en barriär vid gränsen till den ryska enklaven Kaliningrad vid Östersjön, rapporterar Deutsche Welle.

Skälet till det nya bygget är ett rysk beslut om att öppna flyglinjer från Mellanöstern och Nordafrika till Kaliningrad, och polska myndigheter misstänker att syftet är att använda migranter som ett vapen mot EU från Kaliningrad på samma sätt som Belarus tidigare gjort.

Läs även: Diktatorns angrepp fortsätter – rekordmånga illegala migranter till Polen

Polens försvarsminister Mariusz Blaszczak säger att arbetet på barrären påbörjades på måndagen. Den kommer vara 2,5 meter hög, 3 meter djup och beräknas färdigbyggd under 2023.

För tillfället sker emellertid inga illegala intrång från Kaliningrad in i Polen, säger Anna Michalska, talesperson för polska gränspolisen.

– Den polsk-ryska gränsen är stabil och lugn. Det har inte varit några illegala övergångar vid gränsen. Men vi är inte bara här i fredstider. Vi är förberedde för olika kris-situationer, och efter det som hände vid den polsk-belarusiska gränsen är vi ännu mer beredda på allt, säger hon.

Förra våren försökte hundratals migranter från Nordafrika och Mellanöstern ta sig in i Polen och EU via Belarus, med hjälp av den belarusiska regimen.

Det hela var ett svar på EU-sanktioner mot Belarus, men polska gränssoldater drev tillbaka migranterna till Belarus, och så småningom gav de upp och åkte hem. Enligt Läkare Utan Gränser avled minst 21 migranter under försöken.

Läs även: Belarus flyttar migranter från gränsen – Storbritannien skickar trupp

Läs även: Polen bygger ”jättemur” för att stoppa migranter

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag