Polis: Lika många mord på Södermalm hade lett till regeringskris

Caroline Asplund till höger. Foto: Faksimil SVT
  • Torsdag 21 okt 2021 2021-10-21
E-post

STOCKHOLM Järva i Stockholm är ett av de värst drabbade områdena i Sverige när det gäller dödsskjutningar, rapporterar SVT. Hade lika många mord skett på Södermalm hade det vållat en regeringskris, menar utredaren Caroline Asplund som kräver en kraftsamling.

I området Järva i nordvästra Stockholm har 17 unga män skjutits ihjäl sedan 2018. Nio av morden skedde i år.

Omkring 170 dödsskjutningar har skett i Sverige sedan 2018, och därmed har var tionde inträffat i Järvaområdet. Samtidigt har bara ett av de 17 fallen lett till en fällande dom.

SVT har pratat med poliser i området som beskriver hur man ”går på knäna” och gråter öppet. Mordutredarna är överbelastade och saknar resurser, och känner att de inte får något gehör från ledningen.

– Bara tanken på att det skulle ske lika många mord på Södermalm som det gör i Järva utan att det skulle bli en regeringskris eller en nationell händelse inom polisen, den är otänkbar, säger utredaren Caroline Asplund till SVT.

Hon och flera andra poliser som SVT har pratat med efterlyser någon form av långsiktig kraftsamling för att besegra gängen, men menar att det egentligen borde ha skett för flera år sedan.

– Som vi är organiserade nu så klarar vi inte av det. Det har gått förbi någon sorts gräns, tycker jag, för vad man bara kan stå och se på. Det är som att Järva är bortglömt, säger Caroline Asplund.

Läs även: Han gick från S till SD: ”Det är ju arbetare, de jag mötte i sossarna för 20 år sedan ungefär”

Läs även: Ygeman (S) vilseleder om elpriser – påstår att elkunder fått betalt för att förbruka el

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag