Polis sköt ihjäl man med fel pistol – nya upplopp i USA

Bilden är från upploppen i Minneapolis 2020. Foto: Jenny Salita / Flickr (CC BY-ND 2.0).
  • Fredag 16 apr 2021 2021-04-16
E-post 73

USA Nya upplopp skakar flera städer i norra USA efter att en svart ung man skjutits ihjäl av polis. Poliskvinnan Kim Potter, som gripits misstänkt för dråp, säger att hon tog fel och skulle skjuta mannen med sin elpistol. Samtidigt pågår rättegången mot den före detta polisen Derek Chauvin för mord på George Floyd, vilket utlöste omfattande upplopp över hela USA på våren och sommaren förra året.

Våldsamma upplopp har under veckan pågått i Minneapolis, Portland och kringliggande orter, rapporterar Fox news.

Över 60 personer arresterades för våldsamt upplopp under tisdagen, och ytterligare ett tjugotal greps under onsdagen. Demonstranter har bland annat skjutit raketer samt kastat stenar och glasflaskor mot polisen.

Läs även: Efter kravallerna: Minneapolis lovar att lägga ned polisen

Protesterna utlöstes av att 20-åriga svarta Daunte Wright, 20, sköts ihjäl av polis på söndagen i Brooklyn Center, Minnesota.

Den före detta polisen Kim Potter som sköt Wright har gripits och åtalas för dråp. Potter hade stannat Wright för utgången bilregistrering och sköt honom i bröstet.

Enligt Potter tog hon fel på pistol och avsåg att skjuta Wright med den icke-dödliga elpistolen. Både Potter och polischefen i Brooklyn Center har lämnat sina arbeten.

Kravallerna sker mot bakgrund av den pågående rättegången i Minneapolis där den före detta polisen Derek Chauvin står åtalad för mord på George Floyd.

George Floyds död filmades och spreds på sociala medier, vilket under våren och sommaren ledde till omfattande upplopp över hela USA.

Läs även: ”Polisfri zon” upprättad där George Floyd dog i Minneapolis – minst en person dödad

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag