Polischef sågar Kristerssons tal – skyller gängvåld på ”egot”

Bild: Regeringen.se/Nyheter Idag
  • Torsdag 5 okt 2023 2023-10-05
E-post 0

Olivia Swahn, gruppchef vid grova brottssektionen, Polismyndigheten Region Väst, totalsågar Ulf Kristerssons tal till nationen som hon anklagar för rasism och för att förvärra gängbrottsligheten i en insändare i Dagens Nyheter. Enligt Swahn själv är det inte migration utan ”egot” som ligger bakom det skenande gängvåldet.

Statsminister Ulf Kristerssons tal till nationen om gängbrottsligheten fick hård kritik från vänsterprofiler som Annika Strandhäll och Tobias Hübinette.

– Vi ska jaga gängen, och vi ska besegra dem. Vi ska ställa dem inför domstol. Är de svenska medborgare ska de låsas in på mycket långa straff. Är de utländska medborgare ska de också utvisas, sade Kristersson bland annat.

Läs även: Vänstern rasar efter Kristerssons tal till nationen

Nu får Strandhäll, Hübinette och andra Kristersson-kritiker stöd inifrån Polismyndigheten. Det är Olivia Swahn, gruppchef för operativa analysgruppen vid grova brottssektionen, Polismyndigheten Region Väst, som i en insändare i Dagens Nyheter anklagar Kristerssons föreslagna politik för att vara rasistisk och för att förvärra gängbrottsligheten.

Själv menar Swahn att orsaken till gängvåldet är ”egot”, alltså ”samma mekanismer som ligger bakom statsministerns giriga maktspel, där han tydligt målar upp sig själv och sina mannar som hjälten i krisen.”

Swahn menar vidare i sin insändare att förslag som att gängkriminella kopplingar ska kunna utgöra grund till utvisning gör skillnad på invandrare och svenskar.

”Talet var ett oansvarigt spel för galleriet, där jag i statsministerns ögon inte såg ett autentiskt medlidande för de som drabbas, utan ett tillfälle för att plocka på sig ännu mer guld på axlarna. Guld som inte längre är av höggradig karathalt, utan har smutsats ner av rasistiska skärvor som inte rimmar väl med ditt uppdrag” skriver hon avslutningsvis.

Läs även: ”Underrättelsechef ”övertygad” om att gängen infiltrerat polisen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag