Polischef skrev att utländska tjuvar ”inte hör hemma i Sverige” – anklagas för rasism

Erik Nord. Foto: Polisen / Nyheter Idag / Twitter
  • Lördag 21 nov 2020 2020-11-21
E-post

GÖTEBORG Erik Nord, chef i polisområde Storgöteborg, meddelade på Twitter att två utländska män gripits misstänkta för olika stölder. Att han beskrev männen som att de ”inte hör hemma i Sverige” har fått flera att reagera starkt och tycka att polischefen uttrycker sig rasistiskt.

Det var på fredagen som Erik Nord publicerade den uppmärksammade tweeten där han uppmanade brottsoffer att höra av sig till polisen.

 

Just formuleringen att männen ”inte hör hemma i Sverige” har fått ett antal Twitteranvändare att reagera upprört. En del tolkar polischefens ordval som ett utslag av rasism.

”slutar du aldrig vara en maktgalen rassehorunge? Mannen håll käften”, kommenterar en användare.

”Känns sådär när polisen börjar värdera vilka som hör hemma i Sverige och vilka som inte gör det”, skriver en annan.

”Inte konstigt att era bilar blir stenade tbh”, skriver en tredje.

Även Lorena Delgado Varas, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, stämmer in i klagokören. ”Hur normaliserat börjar rasismen bli?”, undrar hon.

 

Många av de som kommenterar polischefens tweet visar dock uppskattning – dels för att de misstänkta brottslingarna åkte fast och dels för att Nord ”kallar en spade för en spade”, som en användare uttrycker det.

Vid ett tillfälle ger Erik Nord svar på tal. När en Fredrik Brokopp kallar Nords formulering ”olycklig” förklarar polischefen vad han menade – att det handlar om utländska kriminella som troligen kommit till Sverige i syfte att begå brott.

Läs även: Polischefen Erik Nord i stor intervju: ”Ingen som har velat ta bladet från munnen”

Stöd Nyheter Idag

Gillar du det vi gör?

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag