Polisen bekräftar: Afghan slapp utvisning när han ”förde oväsen”

Foto: Flickr
  • Onsdag 18 jul 2018 2018-07-18
E-post 681

GÖTEBORG Tidningen Dagen har rapporterat att en 35-årig afghan slapp utvisning då han ”grät hejdlöst” på planet. Nu bekräftar gränspolisen att det var invandrarens högljuddhet som stoppade flygningen.

Afghanen Hossein Muhammadin kom till Sverige för att söka asyl men fick avslag och ska nu skickas hem igen. Muhammadin hävdar att han har konverterat till kristendomen och därför borde få stanna, men myndigheterna väljer att inte tro på honom.

I april skulle han skickas tillbaka för första gången, men det försöket fick förhinder. På lördagen var det dags igen, men även då fick flygningen avbrytas. Till Dagen säger Muhammadins vän att orsaken var afghanens panikångest.

– Vi tror att det var panikångesten som han drabbades av på planet. Han grät hejdlöst och ropade så de fick lyfta honom av planet, säger vännen Rolf Wernersson.

”Inte helt ovanligt”

Nu har Dagen fått bekräftat att det var afghanens hysteriska beteende som gjorde att han slapp följa med till Kabul.

– Han förde för mycket oväsen så att kaptenen på flygplanet avbröt, säger Lars Skoglund på gränspolisen region Väst till Dagen.

– Det är inte helt ovanligt att sådant händer. Det är kaptenen som ansvarar för säkerheten ombord och som tar beslutet.

Nu är Muhammadin tillbaka på förvaret i Kållared utanför Göteborg. Enligt Lars Skoglund kommer man att försöka tvångsutvisa honom igen inom en eller ett par veckor. Samtidigt försöker hans vänner från pingstförsamlingen hitta sätt för att få honom att stanna.

– Vi har en förhoppning om att vi nu har tid att göra en överklagan för vår senaste ansökan om verkställighetshinder. Vi funderar även på att göra ett upprop bland pastorerna här, säger Rolf Wernersson.

PLUS: Somalier våldtog kvinna med träsvärd – slipper utvisning

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag