Polisen i Åbo: Terrorattacken riktades mot kvinnor

Ett av offren för attacken. Foto: Youtube
  • Lördag 19 aug 2017 2017-08-19
E-post 2204

ÅBO Fredagens attack i den finska staden Åbo tycks primärt ha riktats mot kvinnor. Det meddelar polisen i Åbo under en pressträff under lördagen. Båda dödsoffren är kvinnor. Männen attackerades endast om de försökte hjälpa kvinnorna eller hindra attentatsmännen.

Brottrubriceringen var initialt två fall av mord och åtta fall av mordförsök, men det har nu ändrats och ärendet utreds nu som terrorbrott, rapporterar svenska Yle.

Polisen misstänker att terrorattacken i Åbo riktades mot framför allt kvinnor. Uppfattningen är att de skadade männen har attackerats då de försökt hindra gärningsmannen eller hjälpa offren. Två finska kvinnor dödades i attacken. Bland de åtta skadade finns två svenskar, en italiensk medborgare och en brittisk medborgare. Det yngsta offret är 15 år och det äldsta 67.

Gärningsmannen verkar, förutom inriktningen på kvinnor, ha valt sina offer slumpmässigt och rört sig springande. En polispatrull fanns i närheten och kunde därför snabbt ingripa. En av gärningsmännen sköts i benet och kunde därefter gripas.

Den gripne är marockansk medborgare och uppger själv att han är 18 år. Han kom till Finland 2016 och har gått igenom en asylprocess. Polisen vill i dagsläget inte gå ut med mer detaljer kring detta.

Ytterligare fyra personer har gripits efter terrordådet. Samtliga är marockanska medborgare. En person är fortfarande på fri fot men internationellt efterlyst. Han befinner sig troligen någonstans utanför Finland och misstänks vara farlig. Polisen i Finland samarbetar med Europol i ärendet.

Polisen kan inte kommentera vittnesuppgifterna om att någon ska ha ropat ”Allahu Akhbar” men har nåtts av samma uppgifter. De säger även att allt tyder på att det är ett planerat dåd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag