Polisen i Järvaområdet övervakar 60 våldsbejakande islamister

Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 26 sep 2017 2017-09-26
E-post

JÄRVA Polisen i Järvaområdet har tagit del av hemligstämplad information från Säkerhetspolisen för att bevaka våldsbejakande islamister. Informationen innehåller en lista på cirka 60 personer som krigat för, stött eller visat sympatier för en terrororganisation.

Säpo tar hjälp av den lokala polisen för att bevaka ungefär 60 våldsbejakande islamister i Järvaområdet, det uppger SVT Nyheter.

Det var under våren 2017 som polisen i Järvaområdet fick ta del av hemligstämplad information från Säpo. Informationen innehåller en lista över våldsbejakande islamister i Järvaområdet, dessa personer begår även vardagsbrott i området som inbrott, stölder och bedrägerier. Informationen har underlättat för den lokala polisen att bevaka dessa individer.

– Just nu har vi en samverkan med Säkerhetspolisen kring mellan 50 och 70 personer. De här individerna begår brott och det ligger i vårt intresse att följa dem, säger Christoffer Bohman, biträdande områdeschef för Järva, till SVT Nyheter.

Enligt Christoffer Bohman är personerna som är med på listan individer som har krigat för, stött eller visat sympatier för en terrororganisation. Mannen häktad för terrordådet på Drottninggatan, Rakhmat Akilov, är det mest kända exemplet på en extremist från Järvaområdet.

Enligt polisen ska det finnas många fler extremister som befinner sig i Järvaområdet, ett exempel är en man i 48-års åldern från Järva som under en längre tid befunnit sig i den innersta kretsen av ett jihadistiskt nätverk i Sverige. Mannen har dömts för religiöst motiverat våld tidigare.

En del av personerna på listan har gripits och utreds för bland annat ekonomisk brottslighet. De individer med allvarligaste misstankar mot sig överlämnas dock till Säpo. Personer med misstanke om terrorbrott eller förberedelse till terrorbrott fortsätter polisen samla in information om.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag