Polisen: Invandrargäng börjar skapa problem på landsbygden

Bild: FT Bild / Faksimil SVT
  • Torsdag 5 maj 2022 2022-05-05
E-post 3360

DALSLAND Peter Torstensson, områdespolis i västsvenska Dalsland, varnar för att de problem som finns i förorterna i svenska storstäder är på väg att sprida sig till landsbygden. Invandrargäng börjar bli ett bekymmer även på mindre orter, säger han till SVT.

Peter Torstensson har tidigare jobbat i ”särskilt utsatta områden” i Stockholm. Nu är han områdespolis i Dalsland med ansvar för tre kommuner, och ser att landsbygden är på väg att bli som storstädernas förorter.

Specifikt handlar det om ungdomar med utländsk bakgrund som skapar problem. I Torstenssons område har brottsligheten gått upp med över 30 procent på senare år.

– Vad gäller ungdomsproblematiken i Bengtsfors kommun så handlar det om ett mindre antal, 10–15 killar här som är utlandsfödda, som har bekymmer att etablera sig i samhället, där föräldrarna har svårt att klara dem, rent utsagt, säger han.

– De är inte många men de märks väldigt väl i ett sådant här litet samhälle. Och det har skapat en oro hos allmänheten. Bland annat går de in i butikerna och tar det de vill ha, och butikspersonalen vågar inte agera, berättar Torstensson.

Enligt honom har det också uppstått konflikter mellan epatraktor-ungdomarna i området och de nytillkomna gängen.

– Det är viktigt att man förstår att det inte räcker att bemanna och förstärka de större städerna med polisresurser. Man måste också komma ihåg landsbygden, de lite mindre städerna och samhällena i Sverige.

Läs även: Paludan: ”Ganska säker på att förövarna skulle mörda mig”

Läs även: Ex-muslimen: Därför möts koranbrännare med våld

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag