Polisen om förnedringsrånen: ”De har långtråkigt”

Bild: Flickr
  • Tisdag 26 nov 2019 2019-11-26
E-post 1649

SVERIGE Rån mot barn och ungdomar har ökat markant under de senaste åren, och innehåller inte sällan inslag av förnedring och våld. Något som betraktas som en ”sysselsättning” av gärningsmännen enligt Erik Nord, polischef i Göteborg.

Enligt Brottsförebyggande rådets siffror utsattes 1 795 personer under 18 år för rån under perioden januari till och med september i år. För fyra år sedan, 2015, rånades 711 barn och ungdomar under samma tidsperiod.

TT rapporterar att rånoffren i flera fall har utsatts för förnedring och våld av förövarna. Exempelvis rånades en man i 18-årsåldern av ett gäng i Göteborg för ett par veckor sedan. Offret blev knivskuren i örat och tvingades ta av sig alla kläder förutom kalsongerna.

Det är vanligt att gärningsmännen själva är unga och ger sig på ensamma offer i grupp.

Läs också: Dömd för Kil-mordet fick åldersrabatt – vill ha ännu lägre straff

– Min bild är att det är ungdomar som utför den här typen av rån. Rån kan vara grova bland vuxna också, men då handlar det ofta om psykisk ohälsa eller att man gör någon typ av markering, säger Erik Nord, polischef i Göteborg, till TT.

– När det gäller förnedringsdelen kan det, som en målsägande beskrev det, verka som att gärningsmännen ser det som en sysselsättning, att de har långtråkigt och passar på att råna och förnedra. Det har jag aldrig sett hos vuxna, säger Nord.

Kammaråklagare Linda Wiking, som har haft flera förnedringsrån på sitt bord under året, drar slutsatsen att rånarna är ute efter mer än bara materiell vinning.

– Det finns helt klart andra motiv. Det känns som att vissa av de här personerna inte rånar för godsets skull, utan det är något annat man vill få ut av gärningen. Det triggar andra sinnen, att man själv mår bättre av att sätta någon annan i en sämre position, säger hon till TT.

Läs också: Heberlein: Rånarligorna som förnedrar unga är inga offer

Lyssna: Högröd sossefärg i ansiktet – Jan-Emanuel ser Löfven i Agenda och skäms

Gör skillnad

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag