Polisen om köksbrandsteorin i Eskilstunamoské: ”Det kan inte uteslutas”

På forumet Flashback lanserades teorin om att branden startade i ett kök. Bilden är ett montage av Nyheter Idag.
  • Lördag 27 dec 2014 2014-12-27
E-post 180

ESKILSTUNA En teori om att en köksbrand ska ha startat den omtalade branden i en moské har fått stor spridning i sociala medier. Nyheter Idag har frågat polisen om uppgifterna som ursprungligen kommer från forumet Flashback. – Vi kan inte utesluta någonting, säger kriminalkommissarie Lars Franzell på lördagsmorgonen.

Igår kunde Nyheter Idag, som första medie i Sverige, berätta att uppgifter om en gärningsman bakom moskébranden i Eskilstuna kunde vara förhastade. Polisen eftersökte då det vittne som enligt påståenden skulle sett en gärningsman kasta in någon form av brinnande föremål. Dessa uppgifter togs senare under gårdagskvällen tillbaka av Polisen, enligt Sveriges Radio.

En teori som först publicerades på forumet Flashback gör gällande att branden kan ha startats i ett kök i moskén. Dessa uppgifter har sedan fått stor spridning i sociala medier och Nyheter Idag har under lördagsmorgonen åter talat med Lars Franzell, kriminalkommissarie vid polisens rotel för grova brott.

– Man upptäcker att det brinner. Var exakt det börjar brinna vet jag inte, den detaljen har vi inte klar för oss ännu.

Kan det uteslutas att branden startade i köket?

– Vi kan inte utesluta någonting.

När vi frågar Franzell varför polisen tog tillbaka uppgifterna om en attack mot moskén poängterar han att de fortfarande arbetar med att undersöka saken. Men eftersom de inte har något konkret att gå på vill de nyansera bilden av en attack.

– Vi har uppgiften kvar, men den är obekräftad. Vi har ingen person som gett sig tillkänna med den uppgiften. Det kan vara sanning eller så är det ett rykte, säger Franzell i telefonen.

Har det funnits en hotbild mot moskén?

– Inte vad jag känner till, nej.

Klockan tio på lördagsförmiddagen väntas brandhundar anlända till den brandskadade lokalen. Sådana hundar sniffar efter rester och spår av brandfarlig vätska, något som skulle kunna styrka uppgifterna om att branden var anlagd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag