Polisen bemöter Sveriges Radios påståenden om ”romregister”: ”Det har inte funnits något sådant register”

Politisms Margret Atladottir tillsammans med My Vingren. Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 18 Dec 2015 2015-12-18
E-post 978

SVERIGE Polisen dementerar påståenden som Sveriges Radio Ekot under veckan spridit om att myndigheten ägnar sig åt registrering av tiggande romer. – Det har inte funnits något sådant register och absolut inte på någon etnisk grund, säger polisens presschef Fredrik Wallén till Nyheter Idag.

Det var i onsdagsmorse som den statliga mediejätten sände ett anklagande inslag riktat mot den svenska polismyndigheten. I radioinslaget påstods att polisens underrättelsetjänst ägnar sig åt omfattande registrering av romer i Sverige där uppgifter om vilken ort de kommer ifrån, varför de är i Sverige, namn på familjemedlemmar med mera samlas in.

Bakom inslaget står vänsteraktivisten My Vingren, tidigare skribent på Aftonbladets bloggsatsning Politism, samt medlem i Researchgruppen. Politism har av Dagens Nyheters ledarskribent Hanne Kjöller jämförts med Avpixlat och kallats ett ”S-märkt avloppsrör” medan Researchgruppen gjort sig ökänd för sin åsiktsregistrering av människor med alltifrån rasistiska till politiskt konservativa åsikter.

Dementeras av polisen

Redan samma dag som inslaget sändes dementerade polisen uppgifterna i inslaget i en skriftlig nyhetsuppdatering på sin hemsida. Något romregister handlar det absolut inte om, enligt myndigheten.

– Det har inte funnits något sådant register och absolut inte på någon etnisk grund och då förtydligade vi det, säger polisens presschef Fredrik Wallén till Nyheter Idag.

Istället skriver polisen på hemsidan att de tagit fram en lägesbild för att ”sammanställa och tillgängliggöra kunskap om brottslighet med koppling till tiggeri och utsatta EU-medborgare i Sverige”. Materialet har tagits fram på uppdrag av den rödgröna regeringen.

Wallén berättar att många hörde av sig till polisen efter att ha lyssnat på radioinslaget och att flera andra mediebolag, däribland TT, förde SR:s påståenden vidare.

Kritisk till SR:s journalistik

Polisen är kritisk till den journalistik som Sveriges Radio bedriver i inslaget.

– Det är mer en redaktionell fråga, för vi säger i reportaget att vi inte har något register. De insamlingar vi gjort har gjorts helt enligt regelverket och i linje med lagboken och vi gör det här för att göra en lägesrapport om utsatta EU-medborgares situation och för att fullfölja ett regeringsuppdrag, säger Wallén.

– Men det är inte det som lyfts i reportaget, men vi får säga det och jag fick möjlighet att säga det i en uppföljning för TT under dagen.

Wallén berättar också att polisen överväger att kräva en rättelse av Sveriges Radio med anledning av de felaktiga påståendena.

– Vi håller på att titta på det, men framförallt var det att vi tyckte det var rimligt med ett förtydligande, säger han.

Sveriges Radio vill inte svara på frågor om kritiken från polisen när Nyheter Idag ringer upp. Ekots programledare Göran Dahlqvist hänvisar alla frågor till ansvarig utgivare samt till redaktionschefen Per Eurenius som i sin tur uppger att han inte har tid att svara på frågor. Inte heller den ansvarige utgivaren Michael Österlund går att få tag på.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag