Polisen sågas efter reträtten

Bild: Faksimil Twitter
  • Fredag 15 apr 2022 2022-04-15
E-post 846

På torsdagen bröt ett våldsamt upplopp ut i stadsdelen Skäggetorp i Linköping när Rasmus Paludan skulle bränna en koran. Polisbilar vandaliserades, poliskläder stals och en polisbil sattes i brand. Men polisen retirerade från platsen, och kritiken mot polisens passivitet är hård på sociala medier.

Martin Marmgren är polis men också politiker och rättspolitisk talesperson för Miljöpartiet. Men den som tror att hans engagemang i MP gör honom mer förstående för en passiv polis tror fel.

I ett inlägg på Twitter reagerar Marmgren på att polisen gått ut med att läget på platsen är ”lugnt” efter att man retirerat.

”Om man retirerar från egna fordon som sen vandaliseras är det inte ’lugnt’ utan tappad kontroll. Illa. Polisen ska hålla våldsmonopolet åt medborgarna” skriver Marmgren.

Läs även: Polisen retirerar från korankravaller: ”Vill undvika våld”

Marmgren är inte ensam om att vilja se våldsmonopolet upprätthållet av polis. Flera andra twitteranvändare reagerar på liknande sätt.

Per Lindgren, som har podden ”God Ton” med Hanif Bali, twittrar ut en film där man ser upploppsmakare iklädda stulna poliskläder och frågar ”hur kan man överleva att ta en polisjacka? Borde man inte dö någonstans längs vägen?”

Pontus Persson frågar ”vilka inom polisledningen är det som är ansvariga för detta fiasko?”

Pseudonymen ”Molndalaren” konstaterar att synen på polisen har förändrats sedan hen var liten.

Lena Malmberg från Medborgerlig Samling frågar sig hur ett land kan tror sig klara av ett ryskt angrepp utan skydd från Nato samtidigt som man inte ens klarar av att hantera ett islamistiskt upplopp.

Terrorforskaren Magnus Ranstorp skriver att hårdare straff krävs för att komma till rätta med beteendet.

Justitieminister Morgan Johansson (S) sticker ut hakan genom att kalla polisens agerande för ”resolut” och påstå att de lyckades ”upprätthålla ordningen”.

YB Södermalm skriver att polisen hellre ska retirera än att skjuta skarpt mot upploppsmakare.

Ett annat perspektiv på upploppen kommer från Anas Khalifa, imam som nyligen lämnat salafismen. I ett inlägg skriver Khalifa att det är haram, alltså förbjudet, inom islam att bryta mot lagen genom att delta i upplopp och vandalisera.

Läs även: Tre poliser till sjukhus efter korankravaller

Läs även: Korankravaller spreds till Norrköping – spårvagn attackerades

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag