Polisen stod och tittade på när kriminellt gäng kastade stenar på politiker i Uppsala

Foto: Privat
  • Söndag 8 sep 2019 2019-09-08
E-post

UPPSALA Sverigedemokraterna skulle kampanja mot det planerade islamiska centret i stadsdelen Stenhagen på lördagen. Men kriminella invandrargäng gick till attack med stenkastning mot SD-tältet och hot. När polis kom till platsen fortsatte stenarna flyga – och polisen gjorde inga ansatser att gripa stenkastarna.

När Sverigedemokraterna ställde upp ett kampanjtält i stadsdelen Stenhagen på lördagen vid 12-tiden tog det inte många minuter innan aggressiva invandrarungdomar kom fram och började framföra hotelser.

– De sa till oss att vi skulle dra från platsen. Från början var det ungefär 6-7 ungdomar, sedan blev det fler. Det var också en del omsättning på folk, säger Simon Alm, gruppledare för SD i Uppsala kommun.

En av de unga männen beskrev sig själv som ”diplomatisk”, uppger Simon Alm.

– Han tyckte att vi inte borde vara där mer än 20 minuter. Det skulle bli synd om oss annars, säger han och fortsätter:

– Sedan får man nog säga att han höll sitt ord. Det tog inte mer än 20 minuter förrän de började kasta stenar, säger Alm luttrat.

Flera av stenarna landade på tältets tak.

– Jag har blivit utsatt för det tidigare. Men man har inte fått någon vana. Man hoppar till när det börjar landa på tältet. Sedan kom det stenar i knähöjd också. Då får man hoppa undan lite, säger Alm som uppger att han ringde polis direkt efter de första hoten.

Men polisen hann inte komma innan de första stenarna började kastas.

– När polisen kom till platsen hade de bytt och kastade både ägg och stenar. Men de slutade inte bara för att det kom polis. En polis ropade åt dem att sluta kasta. Men det var den enda insatsen som gjordes från polisen överhuvudtaget, säger Simon Alm.

Stenar och ägg kastades även mot polisens fordon.

– Trots att polisens egen buss fick stenar på sig gjorde man inget, säger Simon Alm.

Efter en stund avvek polis från platsen.

– Polisen drog vidare. De var inte kvar så länge. Då blev det en svår situation, säger Alm.

P4 Uppland har rapporterat från stenkastningen, att man besökte SD:s tält strax innan klockan 15 och att det då kastades stenar och att en av stenarna träffar en polisbil.

Sverigedemokraterna fick ringa och be polisen att komma tillbaka.

– Vi ringde polisen vid tre tillfällen. När de kom tillbaka den andra gången stannade man tiden ut.

En polisanmälan gjordes om försök till misshandel. Men då stenkastarna var maskerade och ingen frihetsberövades tror inte Simon Alm att det kommer leda till något.

Vad är problemet?

– Det var en förbipasserande man i 50-årsåldern med utländsk bakgrund som sa att vi i princip stod i epicentrum för den kriminella aktiviteten i Stenhagen. Han tyckte att man borde gripa dem och skicka tillbaka dem till sina ursprungsländer.

– Det här är ett problem framförallt för de boende i Stenhagen. De berättar att den här stenkastningen inte var något unikt. Det här är vardagen i området. Det här är ett enormt problem för hela samhället. Man måste krossa de kriminella nätverken som verkar vara motorn i det.

Under Almedalsveckan i somras sade Carin Götblad, polisregionchef på Region Mitt, under ett seminarium att man har koll på de kriminella gängen.

Simon Alm ger inte mycket för Götblads uttalande.

– Att ha koll är inte samma sak som att ha kontroll. Vad är det för sannolikhet att man vänder sig till polisen om det tar 20 minuter att ta sig till platsen när det tar fem minuter för de kriminella nätverken, undrar Alm och fortsätter:

– De boende i Stenhagen gör ju logiskt sett rätt när de anpassar sig efter de kriminella nätverken. För det är de som har kontroll och inte polisen, säger Alm.

Under tiden som SD stod med sitt kampanjtält i Stenhagen och blev utsatta för stenkastning kom, som Simon Alm uppfattade det, ett par personer högre upp i de kriminella gängen till platsen i exklusiva bilar.

– De kom dit helt öppet, och såg på när de här som är längre ner i nätverken kastade sten på oss. Och polisen gör ingenting. Polisen har inte kontroll, säger Simon Alm.

Enligt SD hade man innan kampanjen i Stenhagen kontaktat Polismyndigheten och fått tillstånd för att vara på plats.

Nyheter Idag söker polisen för en kommentar.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller att annonsera, mejla Pelle Zackrisson eller Chang Frick

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag