Polisen struntade i att fråga grannarna om böneutropet – ”ska hanteras snabbt och billigt”

Växjö moské. Foto: Google
  • Tisdag 8 maj 2018 2018-05-08
E-post 1178

VÄXJÖ Polismyndigheten har gett Stiftelsen Växjö muslimer tillstånd att sända ut böneutrop varje fredag i ett år framöver. Under prövningen av stiftelsens ansökan tog man varken hänsyn till utropets budskap – eller grannarnas åsikter.

Polisen ger Växjös moské rätt att ha böneutrop i drygt tre minuter på fredagar. Under prövningen har polisen inte tagit hänsyn till det budskap som ska ropas ut från högtalarna. Runt moskén ligger flera förskolor och bostäder.

– Vi ska följa en princip som kan betecknas som ärendemässigt neutral. Vi ska följa vissa bestämmelser i Tryckfrihetsförordningen som gör att vi inte ska lägga någon avgörande vikt vid innehållet i utsändningen, säger Klas Werme, rättschef i polisregion Syd, till Nyheter Idag.

– I grunden handlar det ju om att det här rör grundläggande fri- och rättigheter, både när det gäller yttrandefrihet och informationsfrihet och även religionsfrihet. Ska man på något sätt inskränka eller begränsa den rätten, då ska det väldigt mycket till. Vi har ansett att det här så kallade böneutropet är inte av den karaktären eller arten att det är möjligt att lämna ett avslag på ansökan.

Tolken Bassam Al-Baghdady har tidigare avslöjat på sin blogg att Växjö moské spred hatfulla budskap mot judar och kristna på sin Facebook-sida. Den sidan stängdes sedermera ner.

Det finns ju ändå vissa yttranden som är förbjudna, det kan vara hets mot folkgrupp …

– Absolut, absolut. Och det är ju en annan sak. Men i det här fallet så gör vi inte bedömningen att innehållet i den här utsändningen är att betrakta som hets mot folkgrupp, säger Klas Werme.

Men ni har lyssnat på det?

– Vi har fått innehållet översatt så att vi vet vad det är som sägs i själva utsändningen, ja.

Polisen har satt en gräns för ljudnivån på 110 dBA utomhus i förskolornas utemiljö. På sociala medier har flera kommenterat att det är en högt satt gräns. Klas Werme menar att det är gränsen på 45 dBA inomhus som är det värde man ska hålla sig till, och som avgör hur högt det kan låta utomhus.

Det är moskén som har ansvar att kontrollera att ljudnivån inte överskrider gränsvärdena.

Hur vet man att de gör det?

– Det är ju ett villkor som de har att förhålla sig till. Skulle det visa sig att medborgare på något sätt gör gällande att det är alldeles för högt, då får man ju kontrollera med sökanden att de har efterlevt de villkor som är införda i tillståndet, säger Klas Werme.

Trots Växjö kommuns rekommendation att polisen skulle ta kontakt med grannar och ta in deras synpunkter valde man att inte göra det.

Kunde det inte ha varit bra att göra det i det här fallet?

– Vi tyckte väl snarare att det kunde ha varit någonting som Växjö kommun skulle ha genomfört i så fall genom någon form av medborgardialog. Ur ett polisiärt perspektiv tycker vi för det första inte att vi har en rättslig grund att göra det, och i andra hand så enligt förvaltningslagen ska en sådan här ärendeprocess hanteras snabbt och billigt, och då hade en sådan insats från oss gjort att den här processen hade tagit betydligt mycket längre tid.

Finns det något som hindrar att den här moskén kan få böneutrop oftare, varje dag eller flera gånger per dag?

– Nu har vi ju gjort bedömningen utifrån att det är en gång per vecka, och vi gör bedömningen att vi inte tycker det inverkar negativt på allmän ordning och säkerhet. Skulle det ha varit varje dag eller flera gånger om dagen, då kanske man hade gjort en annan bedömning, säger Klas Werme.

PLUS: ”Kommer att skapa ett ghetto för de extrema”: Beslut om böneutrop får kritik av tolk och debattör

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag