Polisen tror inte på tumult under koranbränning vid Turkiets ambassad

Foto: ArtemAugust / Jesper Ahlin Marceta CC BY-SA 4.0
  • Fredag 20 jan 2023 2023-01-20
E-post

Polisen bedömer risken för tumult i Stockholm under lördagen som ”extremt liten”. Detta trots att både en regimvänlig turkisk organisation, en kurdisk förening samt den dansk-svenske politikern Rasmus Paludan beviljats tillstånd att hålla i demonstrationer i huvudstaden.
– Vi har haft flera demonstrationer med de här inblandande parterna som har gått alldeles utmärkt, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Nyheter Idag.

Det är en minst sagt spretig skara grupper som kommer att demonstrera i Stockholm på lördag.

Bland de beviljade demonstrationerna har koranbrännaren Rasmus Paludan fått tillstånd att hålla i en allmän sammankomst från 13.00-15.00 utanför Turkiets ambassad i Diplomatstaden i Stockholm. Demonstrationen kommer enligt tillståndsbeviset att vara ”mot Islam och mot att Recep Erdogan vill lägga sig i yttrandefriheten i Sverige”.

Nyheter Idags medgrundare och majoritetsägare Chang Frick var den som hjälpte Paludan med att betala polistillståndet.

Läs mer: Därför borde även du protestera mot Erdoğan

Utanför ambassaden anordnas även en annan demonstration av föreningen Union of European Turkish Democrats som kommer att äga rum från 14.00 till 16.00. Demonstrationen kommer enligt tillståndsbeviset att vara ”mot de som trampar på den turkiska flaggan och för att stötta Turkiet och den turkiska Presidenten”.

Den tredje demonstrationen är en marsch som anordnas av Kurdiska Demokratiska Samhällscentret och kommer enligt tillståndsbeviset att vara mot ”Turkiska statens attacker mot Kurdistan och utvisningar till Turkiet”. På organisationens Facebooksida står ett citat från den fängslade PKK-ledaren Abdullah Öcalan skrivet på omslagsbilden.

Marschen kommer att äga rum från Norra bantorget till Medborgarplatsen i Stockholm och bland annat gå genom Kungsträdgården och Gamla Stan.

Polisen: ”Extremt liten” risk för tumult

Trots de olika grupperna tror polisen att risken för att tumult utbryter är ”extremt liten”.

– Vi har haft flera demonstrationer med de här inblandande parterna som har gått alldeles utmärkt, och det tror vi även att det ska göra imorgon, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Nyheter Idag.

Han fortsätter:

– Vi har en uttagen resurs, likväl som vi har varje lördag för att hantera demonstrationerna i Stockholm. Det kommer vi även ha imorgon.

– Vår dialog med alla inblandande parter imorgon är väldigt otvungen och väldigt konstruktiv. Så nej, vi tror inte, som du frågar om, på något tumult i överhuvudtaget.

Er bedömning är alltså att det kommer gå lugnt till?

– Absolut. Sedan kan det ske vissa störningar, men det är värdet av en demokrati. I en demokrati får man protestera till en viss mån, och det kan säkert att ske. Men vi kommer att hantera det också. Och det ska man göra i en demokrati, säger Ola Österling.

Våldsamheter i Tyskland

Under förra påskens korankravaller i samband med Rasmus Paludans utförda eller planerade koranbränningar skadades över hundra poliser och i både Linköping och Örebro retirerade polisen till följd av upploppen.

Sedan dess har Rasmus Paludan hållit i flera demonstrationer med koranbränningar i Sverige. Men några upplopp liknande dem i påskas har inte skett.

I Tyskland har kurdiska och turkiska demonstranter tidigare drabbat samman i våldsamma konfrontationer. Bland annat vid ett tillfälle under hösten 2019 där stenar kastades och en 50-årig turkisk man blev knivhuggen, rapporterar Deutsche Welle.

Läs även: Så hånas Erdoğan efter dockbråket

Läs även: Tidigare M-politiker som angrep Paludan begärs utlämnad till Turkiet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag