Polisen utreder eventuellt terrorbrott efter attacken i Vetlanda: ”Medborgarskap kommenterar vi inte i nuläget”

Foto: Google Maps/Privat
  • Onsdag 3 mar 2021 2021-03-03
E-post 356

VETLANDA Mannen som misstänks för att ha attackerat åtta personer och svårt skadat flera i Vetlanda var beväpnad när polis sköt och grep honom. Det berättade lokalpolisområdeschef Jonas Lindell vid en pressträff på onsdagskvällen. Under pressträffen berättade man också att det fanns vissa detaljer som tydde på terrormotiv. I ett videoklipp syns och hörs hur mannen stoppas av polisen.

Se videoklippet längst ner i artikeln.

Polisen har inlett en särskild händelse med anledning av attackerna i Vetlanda under onsdagseftermiddagen då totalt åtta personer attackerades med ett tillhygge så att de skadades och fick föras till sjukhus.

Flera av brottsoffren uppges vara allvarligt skadade. Enligt Sveriges Radio är tillhygget en kniv, något som polisen inte har bekräftat.

– Den gripne är i samband med gripandet beväpnad, sade Jonas Lindell, lokalpolisområdeschef, vid en pressträff under onsdagskvällen.

Mannen är misstänkt för försök till mord och hade vid 20-tiden på onsdagskvällen inte kunnat förhöras på grund av sina skador.

Jonas Lindell berättade att den misstänkte är hemmahörande på Höglandet (det geografiska område i Småland där Vetlanda kommun ligger).

Under eftermiddagen meddelade polisen att attackerna utreds som misstänkt terrorbrott.

– Det finns detaljer i utredningen som gör att vi utreder det som terrorbrott, sade Marina Grann, chef för polisområde Jönköping, som också deltog på pressträffen. Grann ville inte gå in närmare på vad det var för detaljer.

Vad har den misstänkte för medborgarskap?

– Medborgarskap kommenterar vi inte i nuläget, sade Jonas Lindell.

– Han är känd av polisen sedan tidigare. Han är känd för ringa brott.

Det finns inga indikationer på att den misstänkte haft några medgärningsmän uppgav Marina Grann. Polisen hade inte några indikationer på en attack i Vetlanda.

– Ingen information som har antytt att sånt här ska inträffa. Sen har vi en förhöjd terrornivå i Sverige, påpekade Jonas Lindell.

Polisen kommer enligt Jonas Lindell att ha en stor närvaro i Vetlanda den kommande tiden. Han uppmanar folk som har frågor att komma fram och prata med poliserna, och även att lämna tips.

– Den närmaste tiden kommer vi att ha stort fokus på brottsförebyggande och trygghetsskapande, sade han.

Se filmen från gripandet:

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag