Polisen utreder inte våldtäkt mot 12-årig flicka – trots utpekad gärningsman

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 12 sep 2017 2017-09-12
E-post 8652

STENUNGSUND Polisen i Västsverige utreder inte en våldtäkt mot en 12-årig flicka i Stenungsund som ska ha inträffat under sommaren, trots att flickan pekat ut gärningsmannen. Anledningen är att man saknar resurser.

Fallet uppmärksammades 31 augusti av frilansjournalisten och krönikören Joakim Lamotte på hans Facebooksida. I förrgår skrev han en krönika i Göteborgs-Posten om händelsen och igår togs den upp av Sveriges Radios ”Studio Ett”.

Flickan ska under sommaren ha blivit indragen på en toalett på stationshuset i Stenungsund där hon blev misshandlad, våldtagen och hotad till livet av en äldre kille. Trots att flickan tillsammans med sin mamma anmälde övergreppet och även kunde peka ut gärningsmannen har polisen inte vidtagit några åtgärder för att ens hålla förhör med honom.

Nu tvingas flickan ibland se den äldre killen på stan och han hånler varje gång de möts, berättar mamman.

Carina Palmqvist leder polisens grupp som utreder brott mot barn. Hon förklarar för Lamotte att man saknar resurser att utreda alla våldtäktsärenden som kommer in.

– Du vet inte hur många våldtäkter vi har, säger hon i en inspelad intervju där hon berättar att de inte ens hinner utreda våldtäkter mot treåringar.

– Vi har så många sådana här ärenden och vi är så få, så vi hinner helt enkelt inte med.

Jan Evensson, ansvarig för utredningsresultat på Stockholmspolisen, säger att situationen är likartad i huvudstaden. Orsaken är främst de många skjutningarna mellan olika förortsgäng.

– Den största anledningen är att vi har ett antal allvarliga brott under en tidsperiod, som sträcker sig över ett år, med mord och mordförsök, säger han i Sveriges Radio och fortsätter:

– I Stockholm har vi 110 stycken just nu som tar oerhört mycket resurser i anspråk. Vi har blivit tvungna att prioritera på ett sätt som gör att vi blir tvungna att lägga mindre tid på den här typen av ärenden.

Flickan uppges må mycket dåligt efter våldtäkten.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag