Polisen varnar: Nya terrordåd kommer ske i Stockholm

Foto: Roger Sahlström
  • Lördag 29 apr 2017 2017-04-29
E-post 2991

STOCKHOLM Fler terrordåd är att vänta i Stockholm framöver. Det säger Stockholmspolisens operativa chef Erik Widstrand till Aftonbladet. – Ja, det är min bedömning, och det är våra analytikers bedömning. Tittar man på omvärlden, på Frankrike, Belgien och andra länder, så är det ju så.

Widstrand arbetade som operativ chef under de hektiska dygnen när terrordådet inträffade i centrala Stockholm fredagen den 7 april. Han säger till tidningen Aftonbladet att stora delar av polisens arbete med händelsen har fungerat bra, men att det även finns saker som kan bli bättre inför nästa terrordåd.

För nya terrordåd kommer ske, det är han säker på.

– Men när, var och hur vet vi ju inte så klart. Men att det kommer att hända, det håller jag för sannolikt, säger han till tidningen.

Han föreslår en handlingsplan för allmänheten om hur man ska agera vid ett terrordåd. Med hjälp av ett tiopunktsprogram menar han att allmänheten kan utbildas och förberedas. Det kan handla om första hjälpen, att låsa dörrar och hålla kvar personal på jobbet.

Rent konkret föreslår Widstrand en inplastad lista, inte helt olik utrymningsplaner i händelse av brand, som ska finnas tillgänglig på arbetsplatser, skolor och andra inrättningar där människor vistas i vardagen. På listan ska det finnas instruktioner i hur man agerar vid ett terrordåd.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag