Polisen varnar: Otillåtna demonstrationer kan störa under valåret

Foto: Wikimedia commons
  • Onsdag 14 mar 2018 2018-03-14
E-post 65

STOCKHOLM Polisen uppger under en presskonferens att de ser otillåtna demonstrationer som ett potentiellt problem inför den kommande valrörelsen. Att rörelser som NMR och AFA väljer att inte söka tillstånd försvårar Polisens arbete och kan leda till att folk skadas.

Polisen och Säpo presenterade under morgonen den 14 mars deras arbetsplan för att skydda valrörelsen från störande element. Två grupper de är oroliga kan komma att störa under valåret är nazistiska Nordiska Motståndsrörelsen och den autonoma rörelsen AFA, uppger Aftonbladet.

– De här rörelserna utgör inget hot mot demokratin, men typiskt sett genererar de ordningsstörningar och brott i anslutning till allmänna sammankomster, säger Stefan Hector, polisens kommenderingschef för valrörelsen 2018, under presskonferensen.

Polisen vill kunna föra dialoger med de olika grupperna för att lugna ner potentiella konflikter. Ett växande problem är däremot att grupperna väljer att inte söka demonstrationstillstånd när de gör sin närvaro märkbar på offentliga platser.

– Det kan skapa en fullständigt livsfarlig situation, om båda sidor fortsätter med att inte söka tillstånd. Det blir enklare för oss att förebygga upploppsliknande situationer, att människors trampas ihjäl eller får stenar i huvudet, säger polisens rättschef Martin Valfridsson.

Anordnar man en demonstration utan tillstånd kan man dömas för brott mot ordningslagen, trots detta har polisen en skyldighet att skydda även icke tillståndsgivna demonstrationer.

Under samma presskonferens berättade Polisen och Säpo om deras plan för att skydda valrörelsen i samhällets mer utsatta områden där bland annat kvinnor har stoppats från att rösta.

LÄS ÄVEN: Polisen: Kvinnor tillåts inte rösta i utsatta områden

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag