Polisen: ”Vi har filmat och fotat själva” – Jobbar nu på att lagföra stenkastarna

Foto: Faksimil Youtube
  • Lördag 30 sep 2017 2017-09-30
E-post 1488

GÖTEBORG De maskerade individer som kastade och slungade stenar och andra föremål mot polisen riskerar att bli dömda för brott. De har nämligen filmats och fotograferats av polisen. – Det är folk som förhoppningsvis kommer pekas ut och lagföras, säger polisens presstalesperson Jenny Widén till Nyheter Idag.

Ett omfattande kaos bröt ut i Göteborg när nazisterna i Nordiska Motståndsrörelsen skulle demonstrera. NMR bröt polisens linje och flera ur den gruppen greps också av polis. Enligt medierapporter föregicks det tumultet av att motdemonstranter kastat sten mot nazisterna.

Men det var inte bara runt nazisterna som det bröt ut oroligheter. Vid Liseberg hade ett stort antal motdemonstranter samlats varav en del grupper var maskerade. Nyheter Idag har tidigare berättat att en maskerad man slungade sten mot poliser och gick sedan till attack mot Fria Tiders fotograf på platsen.

Ytterligare maskerade personer som uppehöll sig med motdemonstranterna deltog i stenkastningen mot polis. Nu kan de vänta sig att bli kontaktade av polis – de har nämligen både fotograferats och filmats av polisen. Det berättar Göteborgspolisens presstalesperson Jenny Widén för Nyheter Idag.

– Det här kommer bli en brottsutredning och vi har ju även filmat och fotat en del själva. Så det är folk som förhoppningsvis kommer pekas ut och lagföras, säger hon.

Förundersökningsledaren går igenom allt material

Även allmänheten kan hjälpa polisen att utreda vilka de maskerade stenkastarna är. Dels kan du själv alltid tipsa polisen på telefon 114 14, men om du har bilder eller videomaterial som kan hjälpa polisen att identifiera våldsverkarna går det bra att vända sig till myndigheten med det materialet. Det är ännu oklart vem hos Göteborgspolisen som kommer arbeta med utredningen.

– När det gäller de brottsmisstankarna som finns och de brotten som kommer utredas blir det en förundersökningsledare som inhämtar och går igenom allt material. Det är dom som det blir aktuellt att ta kontakt med, men jag vet inte vilka de är i nuläget, fortsätter Widén.

Facit klockan 18.26 för dagen visar att 29 personer omhändertagits av polis. Vidare har polisen gripit 35 personer misstänka för brott. Fyra av dessa är anhållna misstänkta för förberedelse till grov misshandel och 22 av dessa är anhållna för våldsamt upplopp. För rubriceringen våldsamt motstånd är fyra personer gripna och för tre personer är gripna för våld mot tjänsteman.

En person är även gripen för brott mot luftfartsförordningen och en person för brott mot vapenlagen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag