Polisens bistra besked till osäkra väljare: ”Olagligt att sälja din röst”

Röstförsäljning är mot svensk lag. Foto: Rama, (own work), Wikimedia Commons
  • Torsdag 30 aug 2018 2018-08-30
E-post 109

SVERIGE Polisen meddelar nu att det är olagligt att försöka sälja sin röst i kommande val. Polisens presstjänst uppger även för Nyheter Idag att det är olagligt att försöka köpa röster. Var gränsen mellan olagligt röstköp och vanligt vallöfte exakt går kan emellertid varken polisen eller valmyndigheten svara på. 

Trots åtta partier i riksdagen, och minst tre partier som satsar seriöst på att komma in, är många osäkra på hur de ska lägga sin röst. Men för den som funderar på att avstå från att själv välja parti för att istället försöka tjäna pengar på sin röst kom under måndagen ett bistert besked från polisen.

Det är nämligen förbjudet att försöka sälja sin röst, enligt polisens hemsida. Detta på grund av våra fria val, som innebär att ”ingen annan får bestämma vad du ska rösta på”. Den som ändå försöker sälja sin röst riskerar att göra sig skyldig till brottet ”tagande av otillbörlig förmån vid röstning” som kan leda till böter eller fängelse i högst sex månader.

Ännu allvarligare blir brottet om du försöker sälja din röst till din arbetsgivare. Då handlar det om mutbrott, vilket kan ge fängelse i upp till två års tid.

Inga anmälningar till polisen

Att polisen går ut med informationen just nu beror dock inte på att försäljning av röster är ett växande problem, enligt polisens presstjänst.

– Nej, det beror på att det varit lite skriverier och diskussion om det. Vi har inte fått in några anmälningar eller något sådant.

Är det på motsvarande sätt förbjudet att försöka köpa folks röster?

– Jamen såklart.

Var drar man gränsen? Om jag startar ett parti och säger ”alla som röstar på mig får hundra kronor”-

– De specifika frågorna kan du prata med valmyndigheten om. Jag kan inte det här i detalj.

På valmyndigheten hänvisar man emellertid till polis.

– Det får du prata med polis eller möjligen åklagare om de hänvisar vidare. Men det är polisen som svarar på vad som är olagligt och var gränserna går, det är inte valmyndighetens uppgift.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag