Polisens drag efter skolbranden: ”Vi står också för att spela fotboll”

Bild: Faksimil SVT
  • Lördag 23 maj 2020 2020-05-23
E-post 880

BORLÄNGE Efter att Tjärnaängsskolan i Borlänge förstördes i en brand natten mot fredagen sparkar Henrik Bodegrim, ställföreträdande områdeschef hos Polisen i Borlänge, fotboll med några av eleverna vid brandplatsen.

– Det är lite stelt i början, men efter tio minuter så börjar vi prata om att någon kanske vill bli polis, ”har ni gått i skolan här”, ”vad tror ni har hänt” säger Bodegrim till SVT Nyheter Dalarna.

– Jag tycker det är jätteviktigt. Samtidigt som vi visar… det är ju situationsbundet. Vi måste kunna vara auktoritära och visa vad vi står för, men vi står också för att spela fotboll, fortsätter Bodegrim

Läs även: Hoppa käpphäst – polisen jobbar ”trygghetsskapande” i Gottsunda

Branden i skolan började vid Idrottshallen och polisen misstänker att den kan vara anlagd.

– Just nu koncentrerar vi oss på att biträda räddningstjänsten. Brottsrubriceringen får vi titta på sedan, om det är så att det är något brott bakom det hela, men förmodligen är det ju det. Det ska inte börja brinna så där, säger Jan Matérne vid polisregion Bergslagen till TT.

För att hindra elden från att sprida sig blev räddningstjänsten tvungen att gräva en begränsningslinje genom skolbyggnaden.

– Vi har grävt av den delen som har brunnit och separerat den från den delen av skolan som det inte har brunnit i. Det är en lyckad insats, säger Johan Nordin till SVT Nyheter Dalarna.

Tjärnaängsskolan ligger i Tjärna Ängar som klassificeras som ett riskområde av polisen.

Riskområde

Ett utsatt område är ett geografiskt avgränsat område som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället. Inverkan är snarare knuten till den sociala kontexten i området än de kriminellas utstuderade vilja att ta makten och kontrollera lokalsamhället. Påverkan kan utgöras av direkta påtryckningar, exempelvis genom hot och utpressning, eller indirekta, som:

 

  • offentliga våldshandlingar som riskerar att skada tredje man
  • narkotikahandel som bedrivs öppet
  • ett utåtagerande missnöje mot samhället

Ett riskområde är ett område som uppfyller samtliga kriterier för ett utsatt område men inte riktigt når upp till de kriterier som kännetecknar ett särskilt utsatt område. Läget är dock så alarmerande att det finns en överhängande risk att området riskerar att bli särskilt utsatt om inte adekvata åtgärder sätts in.

Läs även: Upplopp i radikaliserade Brandkärr – trots polisens strategi med hoppborg och dialog

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag