Polisens förklaring till ökande misshandelsfall: Mildare väder

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 21 jan 2019 2019-01-21
E-post 6301

SVERIGE Statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar att polisanmälningar om unga som utsatts för misshandel ökar i hela landet. I TV4 Nyheterna förklarar polisens analytiker att det bland annat beror på mildare väderlek.

Antalet polisanmälda fall av misshandel mot barn i åldrarna 7–17, där offer och förövare inte känner varandra, har ökat dramatiskt under de senaste åren. 2013 gjordes 2 366 sådana anmälningar jämfört med 3 360 fem år senare – en ökning med 42 procent.

Sven Granath, kriminolog och analytiker hos polisen, berättar för TV4 Nyheterna varför det faktiska antalet misshandelsbrott i landet har ökat.

– Då kan det handla om befolkningsökningar, alltså att ungdomskillar har blivit fler helt enkelt. Vi blir hela tiden fler och fler i Sverige. Men också saker som väder och vind. Att vi har haft milda vintrar och, som nu senast, varma somrar. Det gör att det blir fler tillfällen till misshandel utomhus, som är vanligt i den här gruppen.

Sven Granath tror också att anmälningsbenägenheten har ökat för den här typen av brott.

– Hela den här ökningen kan inte vara en reell ökning. Det måste också finnas en minskad tolerans och att vi upptäcker inom polisen och får in fler och fler av de misshandelsbrott som sker. Det finns ett väldigt stort mörkertal att ta av, säger han.

På Twitter har flera reagerat över kriminologens analys.

Läs även: Ann Heberlein: Mer anhöringinvandring – Sverige har växtvärk och nu blir det värre

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag