Polisens svar om att kriminella släpps i frihet: ”Hör av dig till närmaste politiker”

Arkivbild. Foto: Nyheter Idag
Genrebild. Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 8 jan 2019 2019-01-08
E-post

STOCKHOLM ”Om och om och om igen” inleder Södermalmspolisen en statusuppdatering på Facebook där de förklarar att de griper samma person i omgångar med att han hela tiden släpps i frihet. Samtidigt får polisen mycket kritik för detta, något de menar är orättvist. ”Hör av dig till närmaste politiker och ställ frågan ’varför’ dit istället”, skriver myndigheten.

I ett öppet brev som Södermalmspolisen publicerar på Facebook tar de upp problemet med att brottslingar som grips gång på gång snabbt släpps i frihet. Detta väcker frustration hos allmänheten och inte sällan riktas kritiken mot polismyndigheten. Men i statusuppdateringen poängterar polisen att kritiken snarare ska riktas mot politiker.

I ett exempel berättar de om två personer som försökte stjäla från en berusad man. Med hjälp av hundpatrull greps personerna.

”En av dessa personer är känd under 13 identiteter styrkta med dna runt om i Europa. Han är född mellan 1997-2002 beroende på vilken identitet han uppgett. Alltså pendlar han mellan omyndig och myndig beroende på vad han står inför. Han förkommer i våra register med bland annat 18 grova stölder, 1 anstiftan till mord, 2 rån, 2 grova misshandlar, 1 våld mot tjänsteman och en hel del fler brott i samma kategorier. Totalt över 50 för oss kända brott under de senaste åren. Hur stort hans mörkertal är lämnar vi därhän”, skriver polisen.

Den här personen har, enligt polisen, gripits vid flera tillfällen för brott men släpps alltid i frihet kort därpå.

”Väldigt många av oss poliser på Södermalm har gripit mannen och vet vem han är till namn och utseende. Ändå fortsätter vi träffa honom där ute. Vill vi släppa ut honom? Självklart inte. Men verktygen i samhällets låda räcker inte riktigt till. Givetvis fortsätter vi, om och om och om igen, tills vi förhoppningsvis når resultat”, fortsätter Södermalmspolisen.

Polismannen ”Linus” som undertecknat uppdateringen vädjar att den som har kritik mot detta bör framföra den ”till närmaste politiker”.

Nedan kan du läsa hela inlägget som Södermalmspolisen publicerar på Facebook.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag