Polistaktiken sågas efter Rosengårds koranupplopp

Bild: Faksimil Twitter
  • Tisdag 5 sep 2023 2023-09-05
E-post

Enligt polisen var endast 10-15 personer aktiva i söndagens våldsamma upplopp i Rosengård i Malmö. Trots det grep polisen inte en enda person, då man agerat enligt den särskilda polistaktiken. Taktiken får kritik både bland boende i området och på sociala medier. Men kommenderingschefen Petra Stenkula är ändå nöjd med insatsen.

– Det är materiella skador, det är fordon, och det är förfärligt för de som har drabbats av det. Men ändå förhållandevis bra att det inte är värre skador, säger hon till SVT.

Efter det våldsamma upploppet i Rosengård i Malmö natten mellan söndag och måndag, som följde på Salwan Momikas koranbränning tidigare samma dag i Malmö, fick polisen kritik av boende i området som ansåg att polisen inte gjorde tillräckligt för att stoppa upploppet, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

– Där har vi ju valt att jobba med den särskilda polistaktiken. Fordonen är en viktig del av taktiken för att bland annat skydda personalen och för att jobba strukturerat, och inte gå ut så att säga och bara göra det som finns framför en, säger polisområdeschef Petra Stenkula, som var kommenderingschef för insatsen, till SVT.

Under upploppet sattes flera fordon i området i brand, bland annat i ett underjordiskt garage. Petra Stenkula menar emellertid att det hela utvecklades ”förhållandevis bra” då skadorna inte blev större.

– Det är materiella skador, det är fordon, och det är förfärligt för de som har drabbats av det. Men ändå förhållandevis bra att det inte är värre skador, säger hon till SVT.

Filmer från upploppet som delats på sociala medier visar hur polisen utsätts för stenkastning, och hur en grupp personer välter en personbil.

Stenkula säger till TT att bara 10-15 personer ska ha agerat aktivt under upploppet, medan omkring 200 personer stod passivt och såg på. Ändå grep inte polisen en enda person under upploppet.

– Vi gör taktiska avvägningar hela tiden kring vad som är lämpligt. Det viktiga för oss är att dokumentera och identifiera. Ibland kan det innebära både en eskalering och en svårare situation om vi väljer att gå in. Vår polispersonal har gjort korrekta bedömningar som jag ser det, säger hon till TT.

TT: Vad innebär den särskilda polistaktiken mer konkret?

– Att vi har en stark insatsledning. Vi jobbar strikt med metoder som vi jobbat med länge, som personalen känner sig trygg med. Vi har särskild utbildad personal, särskild utrustning och fordon är en del av konceptet, säger Stenkula, som tillägger att den särskilda polistaktiken även användes under förra påskens korankravaller.

Den särskilda polistaktiken får emellertid hård kritik på sociala medier.

Läs även: Rosengård brinner efter koranbränning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag