Polska budskapet till migranter: ”Vill du inte bli skjuten – kom inte till vår landsgräns”

  • Fredag 26 jul 2019 2019-07-26
E-post 8697

Det var ord och inga visor när den polske parlamentsledamoten Dominik Tarczynski från regeringspartiet Lag och Rättvisa debatterade migration i den turkiska tv-kanalen TRT World.  – Jag har ett meddelande till alla illegala migranter. Om du inte vill bli tvingad tillbaka, om du inte vill bli arresterad, om du inte vill bli skjuten – kom inte till vår landsgräns, underströk han.

Den turkiska tv-kanalen TRT World publicerar en dokumentär som visar hur kroatisk polis arbetar med att mota bort migranter från gränsen mellan Kroatien och Bosnien. I dokumentären förekommer påståenden att kroatisk polis använder våld för att mota bort migranter från kroatiskt territorium.

Dokumentären följdes upp av en debatt i samma tv-kanal där den polske politikern Dominik Tarczynski från regeringspartiet Lag och Rättvisa försvarade Kroatiens hårda tag vid gränsen.

– Jag har ett meddelande till alla illegala migranter. Om du inte vill bli tvingad tillbaka, om du inte vill bli arresterad, om du inte vill bli skjuten – kom inte till vår landsgräns, sa han bestämt.

I samma debatt deltog även Maddalena Avon från Kroatiens huvudstad Zagreb. Hon är verksam vid ett centrum för fredsstudier och argumenterar för att det inte på förhand går att säga vem som är illegal migrant och vem som har asylskäl. Hon är kritisk till uppgifterna om att kroatisk polis tvingar tillbaka migranter till Bosnien utan att de ges möjlighet att söka asyl.

– Det enda sättet att veta om de är flyktingar eller inte är att låta dem få tillgång till asylprocessen enligt nationell och internationell lag, förklarar hon.

Men det argumentet gav inte Tarczynski mycket för. Han menar att det är fullt möjligt att påbörja en asylprocess även i Damaskus, huvudstaden i det krigshärjade landet Syrien. Enligt Tarczynski finns det inget argument som rättfärdigar migranter att illegalt ta sig över gränsen till Kroatien, eller något annat land för den delen.

Missa inte: Den polska parlamentarikern

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag