Polska regeringen vill straffa sociala medier som censurerar användare

Zbigniew Ziobro. Foto: P. Tracz / KPRM (Public domain)
  • Onsdag 30 dec 2020 2020-12-30
E-post

POLEN Polens justitieminister Zbigniew Ziobro har lagt fram ett lagförslag om att straffa sociala medieföretag som censurerar sina användare på ideologiska grunder. Det rapporterar sajten Poland In.

Enligt det nya förslaget, som presenterades för ett par veckor sedan, ska sociala medietjänster inte få ta bort innehåll eller blockera användare så länge som dessa inte bryter mot polsk lagstiftning.

Den användare som anser sig ha blivit censurerad ska kunna lämna in ett klagomål till en särskild yttrandefrihetsdomstol och få ett beslut inom sju dagar. Om domstolen dömer till användarens fördel och sociala medietjänsten i fråga inte följer domstolens beslut ska tjänsten kunna bötfällas med en summa motsvarande upp till 18 miljoner kronor.

Justitieminister Zbigniew Ziobro menar att yttrandefrihet ska råda på sociala medier men att det blir allt vanligare att användare som håller sig inom lagens ramar utsätts för vad han kallar ideologisk censur. Det nya lagförslaget syftar till att motverka den typen av agerande från internetjättarnas sida.

Läs även: Polen satsar på kärnkraft – ska bygga sex reaktorer

Läs även: Vill ha svar från regeringen om Swebb-TV: ”Så länge det inte drabbar en själv har man valt att titta bort”

Bli PLUS-medlem

Gillar du det vi gör?

Till skillnad från många traditionella medier och numera även en rad alternativa medier tar Nyheter Idag inte emot presstöd. Det betyder att vi finansieras av de som läser oss och ser ett värde i det vi gör.

Om du vill hjälpa oss att fortsätta, bli PLUS-medlem och få samtidigt tillgång till all vår journalistik.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag