PR-experten om Qvibergs intervju: ”Han ska låta bli att ljuga”

Paul Ronge (t.v) sågar Mats Qviberg (t.h). Foto: Pressbild samt Nyheter Idag
  • Måndag 15 maj 2017 2017-05-15
E-post 146

STOCKHOLM ”Han ska låta bli att ljuga”, säger PR-experten Paul Ronge till Nyheter Idag med anledning av den uppmärksammade intervjun med tidningen Metros nya ägare Mats Qviberg. Men även Qvibergs förklaring om att han inte visste vad Nyheter Idag är för tidning ger inte Ronge mycket för. – Om Rupert Murdoch skulle sagt något liknande skulle det bli ett gapskratt över hela världen, säger Ronge.

Kritikstormen mot tidningen Metro har varit massiv efter att Nyheter Idag intervjuat den nya ägarduon Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen om framtidsplanerna med förvärvet av Metro. I intervjun kommenterar Qviberg en före detta medarbetare på Metros Viralgranskare som ”en typisk stalinist som vi borde bli av med”. Men synpunkterna på innehållet i Metro stannade inte där.

– Det är nog på krönikesidan som det har varit politiskt korrekt. Jag tycker man har varit lite slarvig med att välja krönikörer, sade Qviberg i den omtalade intervjun.

Efter att Nyheter Idag publicerade intervjun har krönikörerna Viktor Banke, Evyn Redar och Emma Frans hoppat av Metro. Under måndagsmorgonen meddelar TV4 att de avbryter ett samarbete med Metros Viralgranskare. Vidare väntas det även på politisk nivå fattas beslut i Stockholm om Metro fortsatt ska delas ut i kollektivtrafiken.

Paul Ronge: ”Jättedåligt att inte stå för vad man har sagt”

I ett inledningsskede påstod Qviberg att han varit felciterad i den omtalade intervjun. Därefter har Nyheter Idag publicerat en ljudupptagning från intervjun i sin helhet. PR-experten Paul Ronge sågar Qvibergs hantering och förklarar för Nyheter Idag att man alltid måste stå för vad man har sagt.

– Oavsett vad man tycker om honom eller hela processen, tycker jag det är jättedåligt att man inte står för vad man har sagt. Att man försöker dementera. Jag har varit med om det själv så många gånger som reporter. Idag bandas ju allt, säger Ronge till Nyheter Idag.

+PLUS: Lyssna på hela den omtalade intervjun med Mats Qviberg och Christen Ager-Hanssen

Du är expert och utbildar i krishantering. Vad skulle du säga är de uppenbara fel Qviberg har gjort och vad skulle han göra istället?

– Det är jättesvårt att säga för det går tillbaka lång tid. Det viktigaste, som jag säger, är att man ska stå för det man säger i intervjun. Man ska inte dementera. I och med att han gjorde det blir det bara ont värre. Plötsligt säger hans chefredaktör Staffan Erfors att tidningen är helt oberoende och vore det så att Qviberg hade haft önskemål att använda tidningen litegrann, och det tror jag, så har han förstört det för sig. Så kan man säga.

– Jag skulle inte vilja ge honom några råd speciellt, utom att han ska låta bli att ljuga. Det är a och o i all hantering av alla kriser. Det är den första grundläggande regeln att du står för vad du säger med en gång så att säga. Du ljuger inte i allafall.

Efter den uppmärksammade intervjun i Nyheter Idag har både Qviberg och Ager-Hanssen ”pudlat” offentligt. Flera gånger har de förklarat att de inte visste vad Nyheter Idag är för en tidning och även kallat den ”högerextrem”. Men även den argumentationen tycker Ronge är pinsam.

– Man kan inte säga att man inte vet vilka medier som finns om man är på hans nivå och har köpt en tidning. Om Rupert Murdoch skulle sagt något liknande skulle det bli ett gapskratt över hela världen. Jag vet inte om det är sant eller osant. Är det sant är han fruktansvärt okunnig, han måste veta vad ni är för tidning och han måste bestämma sig för om han vill ställa upp eller inte.

Ronge poängterar även att han själv, uppenbart, ställer upp på intervju med Nyheter Idag.

– Och det tycker jag, var och en har rätt att bestämma om man vill ställa upp eller inte. Jag pratar ju med dig nu till exempel. Det är ett val man gör, vill man ställa upp i en viss tidning eller vill man det inte.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag