Präst misstänks ha fritagit migrant som skulle utvisas

Foto: Tomislav Stjepic/Pressbild
  • Tisdag 10 mar 2020 2020-03-10
E-post

GÄVLE En präst från Svenska kyrkan misstänks ha hjälpt en man med utvisningsbeslut att rymma från Migrationsverkets förvar i Gävle, något som Samhällsnytt var först att rapportera.
– Man har lurat oss, säger generaldirektör Mikael Ribbenvik.

Sydsvenskan rapporterar att det var den 23 februari som mannen i 20-årsåldern försvann från förvaret. Detta efter att ha fått besök av två kvinnor, en av dem präst, som hade med sig en stor resväska med vad som påstods vara utrustning för ett vuxendop, något som Samhällsnytt avslöjade.

En av kvinnorna lämnade sedan förvaret med den stora väskan. Samtidigt försvann mannen spårlöst, och Migrationsverket ser det som säkerställt att han fördes ut i väskan.

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik har skrivit ett brev till ärkebiskop Antje Jackelén med anledning av händelsen. Där uttrycker han att förtroendet för Svenska kyrkan har skadats.

Läs även: Grekisk Röda korset-chef: Främst ekonomiska migranter vid grekiska gränsen

– En präst har missbrukat vårt förtroende. I vanliga fall får man inte ta in en väska, men de fick förtroende och då gjordes den här fritagningen. Man har lurat oss, säger Ribbenvik till Expressen.

– Jag blev otroligt förvånad. Risken nu är att vi blir väldigt restriktiva med besök.

Polisen har inlett en utredning och delgett en av kvinnorna misstanke om främjande av flykt. Den andra kvinnan – den som försvann med väskan – har inte kunnat identifieras.

Den man som fritogs hade fått ett utvisningsbeslut, men Migrationsverket vill inte uppge till vilket land han skulle utvisas.

”Att en av kyrkans präster skulle föra personalen bakom ljuset och främja en flykt föresvävade nog ingen, särskilt inte under förevändningen att genomföra en helig ritual som hör till kyrkans sakrament.”

Bli PLUS-medlem för att läsa Mikael Ribbenviks brev till Antje Jackelén.

Redan medlem? Glömt ditt lösenord?

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag