Press på politiker – EU-parlamentariker väljer att inte redovisa kvitton

Foto: Flickr
  • Tisdag 23 okt 2018 2018-10-23
E-post 149

BRYSSEL Efter flera vändor om huruvida EU-parlamentariker bör redovisa kvitton eller inte väljer nu flera svenska ledamöter att redovisa vad de gör för EU-pengar. Många ledamöter väljer dock att inte visa kvitton och det finns fortfarande inga regler om redovisning i Bryssel.

Nyheter Idag har tidigare rapporterat om hur EU-parlamentariker inte behöver redovisa vad de gör med sina pengar. Förslag om att parlamentariker måste redovisa sina pengar har tidigare lyfts men blivit nedröstat.

LÄS MER: Ny dom i EU-domstolen: Politikers pengar får inte granskas

Parlamentariker mottar ungefär 45 000 skattefria kronor i månaden utöver lönen som i folkmun kallas för ”kontorspengarna”. Den ordinarie lönen ligger på 70 000 kronor i månaden efter skatt. Det som kallas för kontorspengarna ska spenderas på hyra, telefonräkningar samt data- och telefonutrustning för främst kontor i hemländerna.

Pengarna kan också användas till flyg- och tågbiljetter, hotellvistelser och representation på evenemang och seminarier. EU-parlamentets revisorer begär dock inte ut några kvitton eller kontoutdrag.

Svenska Dagbladet har under en längre tid pressat parlamentariker att redovisa vad de gör för sina ”kontorspengar”. Några har efter en tid valt att gå fram och visa sina utgifter, bland annat miljöpartisterna Bodil Valero, Linnéa Engström, Jakob Dalunde och Max Andersson, vänsterpartisten Malin Björk samt ledamoten Soraya Post från Fi.

Övriga svenska ledamöter, fem socialdemokrater, tre moderater, två liberaler, en centerpartist, en kristdemokrat och två sverigedemokrater har inte gått ut med någon information om att redovisa sina kvitton.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag