Pressen ökar på Åsa Romson att avgå: ”Måste byta ut ett av våra språkrör”

Pressen ökar på Åsa Romson (Mp). Foto: Holger Ellgaard / Wikimedia commons
  • Tisdag 26 apr 2016 2016-04-26
E-post 627

STOCKHOLM Nu ökar trycket allt mer på att Åsa Romson ska avgå som språkrör för Miljöpartiet inför partiets kongress i Karlstad i maj. Miljöpartiets före detta riksdagsledamot Magda Rasmusson går rakt på sak. – Vi har hamnat i ett läge där vi måste byta ut ett av våra språkrör. Förtroendet för Åsa Romson är helt enkelt för lågt, säger hon till Sveriges Radio.

Turbulensen i Miljöpartiet fortsätter att hålla i sig efter både den förre detta bostadsministern Mehmet Kaplan (Mp) tvingats lämna sin roll som statsråd. Senare kom även Yasri Khan, tidigare aktuell för partistyrelsen i Miljöpartiet, att lämna sina politiska uppdrag efter en skandal där han vägrade ta en kvinnlig journalist i hand.

Men även vice statsminister Åsa Romson har kommit att bli föremål för skarp kritik, inte minst efter ett uttalande om att terrordådet den elfte september 2001 i New York var en ”olycka”. Det var dock inte första gången Romson uttalat sig klumpigt, hon har tidigare mött hård kritik för en liknelse mellan situationen för flyktingar på medelhavet och förintelselägret Auschwitz.

Tidigare riksdagsledamot i Mp kräver Romsons avgång

Sveriges Radio har talat med Magda Rasmusson som tidigare varit språkrör för Grön Ungdom men även suttit i riksdagen för Miljöpartiet. Hon förklarar att Miljöpartiet nu hamnat i ett allvarligt läge och att Åsa Romson behöver bytas ut.

– Vi har hamnat i ett läge där vi måste byta ut ett av våra språkrör. Förtroendet för Åsa Romson är helt enkelt för lågt, säger hon.

Även Aftonbladets Lena Mellin gör samma analys. Redan i titeln till en krönika slår hon fast att ”marken gungar under Romsons fötter”. I samma text poängterar Mellin att det finns en intern opinion i Miljöpartiet som vill att Isabella Lövin tar över rollen som kvinnligt språkrör.

Även i sociala medier och inte minst Twitter går spekulationerna varma om hur framtiden kommer se ut för Åsa Romson. Journalisten Niklas Svensson, hos konkurrenten Expressen, spår en skakig resa fram till kongressen.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag