Prigozjin död i flygkrasch – Ryssland anklagas för mord

Bild: Faksimil Twitter/УлПравда ТВ/CC BY 3.0
  • Torsdag 24 aug 2023 2023-08-24
E-post

På onsdag kväll, nästan två månader efter Wagnergruppens avbrutna marsch till Moskva, avled Wagners ledare Jevgenij Prigozjin och gruppens grundare Dmitrij Utkin när deras flygplan kraschade utanför Moskva, enligt uppgifter från Wagnergruppen och ryska myndigheter.

Sammanlagt tio passagerare ska ha avlidit när planet, som ägdes av Prigozjin, störtade rakt ned mot marken omkring 30 minuter efter start.

En film som spridits på sociala medier visar hur ett plan störtar till marken, följt av rökmolnet från en krasch.

Orsaken till flygkraschen är oklar, men Wagnerkopplade konton på plattformen Telegram anklagar Ryssland för att ha skjutit ner planet.

”Mordet på Prigozjin kommer att få katastrofala konsekvenser. De som gav ordern förstår inte alls stämningen i armén och moralen” skriver militärbloggaren Roman Saponkov i ett inlägg på Telegram som delas av Wagner-kopplade Gray Zone.

– Många diskussioner om vad Wagner kommer göra i den här situationen. Vi säger bara en sak – vi börjar nu. Förvänta er oss! säger vad som uppges vara en grupp Wagnersoldater i ett klipp som spridits på Telegram och X, här av Anton Gerashchenko som är rådgivare till Ukrainas inrikesminister.

Putins tidigare rådgivare Sergej Markov pekar emellertid ut Ukraina som ansvariga för den dödliga kraschen i ett inlägg på Telegram.

”För Putin var Prigozjin inte längre ett problem. För Sjojgu var Prigozjin inte längre ett problem. Stora bossar tar inte ut hämnd för de har för många verkliga problem och verkliga fiender”, skriver han.

Institute for the Study of War skriver att källor inom Ryssland och Wagnergruppen uppger att den ryska försvarsmakten rekryterat nya legoknektar för att ersätta Wagner i Afrika och Mellanöstern, bland annat före detta Wagnersoldater.

Minst två högt uppsatta Wagnerchefer ska ha värvats av ryska försvarsmakten, och enligt källor i Belarus har Wagner börjat lämna landet, Detta sedan Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko inte velat betala för deras uppehälle, efter att det stått klart att Ryssland inte tänker betala för Wagnerstyrkorna i Belarus.

Ukrainska Nationella motståndscentret, som drivs av Ukrainas försvarsmakt, publicerar uppgifter från oppositionen i Belarus om att Wagners baser i landet har börjat stängas. Wagnerstyrkor ska samlas för att lämna landet, men belarusiska säkerhetsstyrkor ska hindra deras fordon från att åka.

Läs även: Wagnergruppen i revolt – marscherar in i Ryssland

Läs även: Uppgift: Hot mot familjer fick Wagner att avbryta

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag