”Protestera nu ditt jävla kukhuvud” – slagsmål mellan pendlare och miljöaktivister i Londons tunnelbana

"Declaration of rebellion": Extinction Rebellion bildas på ett möte 31 oktober 2018. Bild: Garry Knight
  • Torsdag 17 okt 2019 2019-10-17
E-post 111

LONDON Två aktivister från den radikala miljöorganisationen ”Extinction Rebellion” stoppade tunnelbanetrafiken i London genom att ställa sig på ett tågtak. Aktivisterna drogs ned från taket av arga pendlare och den ena aktivisten blev av en film att döma misshandlad.

Det blev våldsamt när radikala miljöaktivister från gruppen Extinction Rebellion genomförde en aktion på stationen Canning Town i Londons tunnelbana på torsdag morgon.

Två aktivister hindrade tunnelbanetrafiken genom att ställa sig på tågets tak till morgonpendlarnas ilska, och situationen urartade.

Läs även: Kommunfullmäktige i Umeå avbröts av radikal organisation med kopplingar till Greta Thunberg

På ett filmklipp från ITV ser man hur pendlare kastar en dryck på en av miljöaktivisterna. Sedan försöker en pendlare dra ned den ena miljöaktivisten från tågets tak.

Aktivisten sparkar först pendlaren, men blir sedan neddragen i folkmassan där han blir misshandlad tills personal lyckas ingripa och skydda mannen från pendlarna.

–  Protestera nu ditt jävla kukhuvud, hör man en arg pendlare utbrista när aktivisten blir misshandlad.

Även den andra aktivisten drogs ned från tågets tak. Polisen grep de båda miljöaktivisterna. Sammanlagt fyra personer ska ha gripits enligt Evening Standard.

Extinction Rebellion är en radikal aktiviströrelse som har genomfört flera aktioner där transporter blockeras.

Gruppen kräver radikala åtgärder mot klimatförändringar, och på det möte där gruppen bildades  i London den 31 oktober 2018 talade bland andra den svenska miljöaktivisten Greta Thunberg.

– Vi kan inte rädda världen genom att spela efter reglerna. Därför måste reglerna ändras. Allt måste ändras. Och det måste börja idag. Så till alla er därute, det är dags för civil olydnad, det är dags att göra uppror (time to rebel), sade Greta Thunberg bland annat i sitt tal.

Ett annat filmklipp på Twitter verkar visa en annan aktion på torsdagsmorgonen, då en aktivist limmat fast sig själv i ett tåg och diskuterar med irriterade pendlare, som bland annat frågar hur aktivisten själv tog sig till platsen.

Svenska vänsterpofiler är inte imponerade av Extinction Rebellions aktion.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag