Protesterade mot massinvandring vid asylboende – Anmälda för hets mot folkgrupp

Utanför ett asylboende demonstrerades det med hemmagjorda banderoller. Foto: Privat
  • Onsdag 9 Dec 2015 2015-12-09
E-post 695

STRÄNGNÄS På tisdagskvällen hade ett okänt antal personer samlats utanför ett asylboende i Strängnäs för att protestera mot invandring. Enligt diskussioner i sociala medier ska protesten vara kopplad till en gruppvåldtäkt där gärningsmännen tidigare varit boende på anläggningen.

Polisen meddelar på sin hemsida att de fick flera samtal vid 19.30-tiden på tisdagen med anledning av att ett stort antal människor samlats utanför ett asylboende i Strängnäs. Enligt myndigheten har slagord med främlingsfientliga budskap skanderats i en protest mot boendet.

Uppgifter gör gällande att ett 20-tal bilar med tillresta personer låg bakom protesten. En banderoll med slagord om massinvandring är tagen i beslag. Även en anmälan om hets mot folkgrupp är upprättad, berättar polisen på sin hemsida.

”Blev brutalt gruppvåldtagen av män från boendet”

I sociala medier har det laddats upp bilder från vad som sägs visa den aktuella protesten utanför ett asylboende i Strängnäs. I samband med bilderna ges en förklaring till folksamlingen som protesterade.

”Under kvällen har runt femtio Sverigevänner genomfört en kort protestaktion utanför ockupantboendet Hotell Mälarblick, i Strängnäs. Mälarblick blev känt efter att en svensk flerbarnsmamma, under augusti månad, blev brutalt gruppvåldtagen av män från boendet”, står att läsa i samband med att bilderna publiceras på Facebook.

Händelsen med våldtäkten har Nyheter Idag tidigare rapporterat om och nyheten har väckt starka känslor. Två personer, bägge boendes på asylanläggningen Mälarblick, dömdes nyligen för våldtäkten.

Aftonbladet: ”De ska ha heilat”

Enligt tidningen Aftonbladet ska personer delaktiga i protesten på tisdagskvällen ”heilat”, alltså gjort så kallade hitlerhälsningar. Var uppgiften om detta kommer ifrån står inte att finna i Aftonbladets artikel. De protesterande människorna utanför asylanläggningen hade hunnit lämna platsen innan polisen anlände, berättar myndigheten på sin hemsida

På Facebook tillbakavisas också Aftonbladets uppgifter om hitlerhälsningar.

Hitlerhälsningar är vänsterbladets hittepå. Håll er uppdaterade!”, skriver en person i anslutning till bilderna som laddats upp på Facebook. En annan person i kommentarfältet länkar till nazistiska Nordfront med uppmaningen ”anslut er innan det är för sent”.

När Nyheter Idag når Roland Lindkvist, vakthavande befäl vid polisen länskommunikationscentral, bekräftar han att polisen inte själva sett vad som hände på platsen. Uppgiften kommer däremot från de personer som larmat om protesten utanför asylanläggningen.

– Det är uppgifter som kommit in till oss, att man ska ha heilat.

Det är folk som ringt in och larmat om det här?

– Ja, just det.

Ingen människa ska ha kommit till skada i samband med protesterna utanför asylanläggningen. Personal på boendet såg till att de boende gick inomhus i samband med protesterna, varför ingen konfrontation har ägt rum.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag