Public Service anklagar Lamotte för utpressning: ”Ett skämt från början till slut”

Bild: Nyheter Idag/Faksimil SVT/SR
  • Måndag 15 maj 2023 2023-05-15
E-post 0

Efter att journalisten Joakim Lamotte publicerat utdrag från en mejlväxling mellan honom och Bibliotekschefen i Olofström anklagas han för utpressning av SVT och Sveriges Radio. Men Lamotte säger till SVT Nyheter att det hela var ett skämt.

– Det är humor som en journalistisk metod för att skapa debatt, säger Joakim Lamotte.

På söndagen publicerade Joakim Lamotte ett utdrag från en mejlkonversation mellan honom och Barbro Hallberg, bibliotekschef i Olofström, i ett inlägg på Twitter.

”I flera mejl försöker bibliotekschefen i Olofström få mig att inte publicera identiteterna på sagoläsarna, efter att av misstag skickat deras namn till mig. Tänker att jag lägger bollen hos henne” skriver Lamotte.

I mejlet ger Lamotte bibliotekschefen erbjudandet att låta bli att publicera de riktiga namnen på Lady Busty och Shameless Winewhore, de dragartister som turnerar runt svenska bibliotek där de läser sagor för barn. I gengäld ska Lamotte få läsa sagor för barn på Olofströms bibliotek, för samma arvode som dragartisterna fick.

Läs även: Mordhotade Lamotte – fick jobb på fritidsgård

Flera twitteranvändare anklagade Lamotte för att ägna sig åt utpressning.

Men även Sveriges Television och Sveriges Radio menar i sina rubriker att Lamotte gör sig skyldig till utpressning. ”Journalist utpressar bibliotekschef i Olofström” skriver SVT Nyheter Blekinge, medan Sveriges Radio använder rubriken ”Joakim Lamotte utpressar Olofströms bibliotekschef”.

Sveriges Radio intervjuar Mike Lindberg, säkerhetschef i Olofström, som säger att man uppfattar det hela som en utpressning från Joakim Lamottes sida.

Sveriges Radio: Vilka åtgärder kommer ni då att ta?

– Det finns inte så mycket åtgärder att göra. Som jag förstod det på de som har pratat med polisen kan man inte polisanmäla det i nuvarande läge utifrån att det inte är en utpressning per se utan att det mer är ett förslag på en tjänst han kan tillhandahålla, säger Lindberg.

Läs även: Polischefen om hoten mot Lamotte: ”Självvalt”

Joakim Lamotte får inte möjlighet att besvara anklagelserna i inslaget, där Sveriges Radio inte uppger att man sökt Lamotte för kommentar. Inte heller SVT Nyheter Blekinge publicerar någon kommentar från Lamotte i den första artikeln, men låter honom uttala sig i en följande artikel.

– Det där mailet är ett skämt från början till slut. Jag ville se folks reaktioner. Det finns ganska mycket humor i att jag skulle komma och läsa sagor för barn i Olofströms kommun. Det är humor som en journalistisk metod för att skapa debatt, säger Joakim Lamotte till SVT Nyheter Blekinge.

Identiteten på Lady Busty och Miss Shameless Winewhore fick Lamotte ut från Olofströms kommun när han begärde ut fakturorna från deras sagostund i Olofström.

– Olofströms kommun verkar väldigt måna om att jag ska radera de allmänna handlingarna jag fått ut där de här personernas namn förekommer. Men vad jag gör för publicistiska bedömningar har ingenting med Olofströms kommun att göra, säger Lamotte till SVT och fortsätter:

– Jag gör bedömningen efter vad jag anser att det finns för allmänintresse och det kommer jag ta beslut om när jag granskat de här personerna mer ingående. De åker runt helt anonymt och anordnar sagostunder utan att några egentligen vet vilka de är.

Nyheter Idag har sökt Sveriges Radio Blekinge och SVT Nyheter Blekinge med frågor om deras rubriksättningar.

”Det framgår tydligt i ljudklipp och i texten att Olofströms kommun uppfattar det som utpressning. Säkerhetschefen konstaterar också efter kontakt med polisen att man i nuläget inte kan polisanmäla Lamotte” skriver Peppe Alfiero, kanalchef på P4 Blekinge, och tillägger: ”För att vara ännu tydligare så har jag bett rubriksättaren att ändra rubriken.”

Sagostunden med Lady Busty och Miss Shameless Winewhore på biblioteket i Olofström skulle ha hållits i oktober förra året men ställdes in efter att hotfulla mejl inkommit till biblioteket.  ”Må ni brinna i helvetet era pedofiler” stod det i ett mejl enligt SVT Nyheter Blekinge.

Det hela togs upp under partiledaredebatten där Åkesson var kritisk till upplägget med drag-artister som läser sagot för barn.

– Jag tycker det är helt vansinnigt att ”Skamlös vinhora” får skattepengar för att läsa sagor för barn. Där går åtminstone min gräns, sade Åkesson bland annat.

Drag-artisten i fråga sade till SVT Nyheter Kultur att namnet ”Miss Shameless Winewhore” inte används under evenemang som riktas mot barn.

– Jag har två namn. Miss Shameless läser sagor för barn när jag åtar mig det uppdraget. Sedan har jag ett annat namn, Miss Shameless Winewhore, när jag gör vuxenevenemang. Sagostunderna är framtagna för barn och anpassade för barn.

Läs även: Sadé: Rädda gaykulturen från barnen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag