Publiken sviker travet 

  • Söndag 3 jul 2022 2022-07-03
E-post 0

Svensk travsport fick en rejäl uppsving när utbrottet har covid-19 bred ut sig över Sverige och de flesta sporterna ställde in sina ligor. Det omsattes hundratals miljoner kronor på V75 varje vecka från Sverige, men det spelades även på trav från hela världen, och sporten fick sig en rejäl skjuts. 

Det verkar dock som att travsporten också fått betala sitt pris efter pandemin. Efter att flera av årets storlopp har avgjorts runt om i landet, rapporterar travbanorna om rejäla publiktapp, vilket travsajten travstugan.se bland annat har rapporterat om.

I helgen avgjordes bland annat storloppet Årjängs Stora Sprinterlopp, som innan pandemin hade en uppslutning på över 10.000 människor. I år blev resultatet dystrare, trots finväder och bra sport så var det endast 5 087 personer som fick se stjärnhästen Don Fanucci Zet skära mållinjen som vinnare på den värmländska idyllbanan.

Även om det var god stämning och bra tryck fick även Halmstadtravet och Sprintermästaren se sin sämsta publiksiffra under 2000-talet, trots bra väder och utan konkurrerande evenemang.

Det finns en analys som inte är hela sanningen

Trots att travets absolut största lopp avgjordes utan restriktioner i år, fick även Solvalla se sin sämsta publiksiffra på över 40 år. Totalt blev det 37 935 besökare under årets elitlopp, vilket är ett tapp på 5 495 jämfört med 2019.

En förklaring till publiktappet kan bero på Svensk Travsports nya biljettsystem där alla besökare får ladda ner och skanna sina biljetter för att komma in på travbanorna. Det har inneburit att att biljetter som scannas i entrèn endast räknas som besökare och att färre gratisbiljetter har delats ut.

 I kvällstidningen Expressen kommenterade Solvallas VD, Jörgen Forsberg publiktappet under Elitloppet, och gav även en förklaring varför siffrorna kanske ser värre ut än vad de faktiskt är.

– Det finns en analys som inte är hela sanningen, men 2019 och tidigare gjorde vi som alla andra travbanor: vi klickade in alla som gick igenom vändkorsen, våra vakter tog ingen hänsyn till om det var aktiva, ”vanlig” publik eller om det var folk som exempelvis jobbade här, säger han.

– Det gör vi inte längre, men det är ett tapp och det ska vi ta med oss. Och det stora tappet kom på lördagen, avslutade Forsberg.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag