Putin-allierad islamistledare: Använd kärnvapen mot Ukraina

Ramzan Kadyrov. Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
  • Söndag 2 okt 2022 2022-10-02
E-post 74

Ryssland borde ta till alla medel – däribland kärnvapen – i kriget mot Ukraina. Det menar Tjetjeniens islamistiske ledare Ramzan Kadyrov, som ibland brukar refereras till som ”Putins attackhund”.

Det är i en utläggning på Telegram som Kadyrov uttalar sig om kärnvapen.

”Använd varje möjlighet och varje vapen för att försvara VÅRT territorium”, skriver han i appen enligt Metro UK.

”Enligt min personliga åsikt borde mer drastiska åtgärder vidtas, däribland deklarationen av krigslagar i gränsområdena och användandet av taktiska kärnvapen.”

Uttalandet från Kadyrov fälls i samma veva som en ukrainska staden Lyman rapporteras ha återtagits av Ukraina efter en massiv motoffensiv. Enligt Metro UK bekräftade det ryska försvaret på lördagen att 5 000 ryska soldater har lämnat Lyman.

På sociala medier sprids filmer som påstås visa hur soldater viftar med den ukrainska flaggan efter att ha återtagit Lyman i Donetsk-regionen i östra Ukraina.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Kadyrov skyller förlusten av staden på befälhavaren Alexander Lapin, som han menar inte försåg sina trupper med bland annat tillräckligt med ammunition.

”Det är inte att Lapin är medioker som är en skam. Utan att han täcks upp av sina överordnade i generalstaben”, skriver Kadyrov.

”Om jag fick det som jag ville skulle jag ha degraderat Lapin till menig, berövat honom hans utmärkelser och skickat honom till frontlinjen för att tvätta bort sin skam med ett gevär i sin hand.”

Tidigt i kriget skickade Kadyrov tjetjenska trupper in i Ukraina för att delta i invasionen. Tusentals civila uppges ha dött i de brutala angrepp som hans trupper utförde mot Kiev och Mariupol.

För sina insatser i invasionen blev han i april befordrad av Kreml til generallöjtnant.

Läs även: Tjetjenska islamister angriper Ukraina

Ramzan Kadyrov

På 90-talet slogs Ramzan Kadyrov tillsammans med sin far, imamen Akhmad Kadyrov, mot ryska styrkor under det första Tjetjenien-kriget. Under det andra Tjetjenien-kriget, när Ryssland leddes av Putin, bytte familjen Kadyrov sida. Akhmad blev Tjetjeniens president men mördades av konkurrerande islamister 2004.

Efter det tog Ramzan över och blev Tjetjeniens ledare 2007. Han har blivit en av Putins främsta allierade, och har skickat sina soldater i strid i Georgien och Syrien.

På hemmaplan är Ramzan en hårdför islamist, som stöder bland annat hedersmord och månggifte och anklagas för mord, tortyr och förföljelser av oppositionella, homosexuella och andra grupper.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag