Putin gratulerar sin ”käre vän” Erdogan efter valvinsten

Foto: Kremlin.ru CC BY 4.0
  • Måndag 29 maj 2023 2023-05-29
E-post

Söndag kväll utropade Turkiets sittande president Recep Tayyip Erdogan sig till segrare i det turkiska valet. Den ryske diktatorn Vladimir Putin var inte sen med att gratulera sin ”käre vän”, rapporterar Reuters.

Enligt Putin var Erdogans seger ett bevis på att det turkiska folket uppskattade det han kallar för en ”självständig utrikespolitik”.

”Valsegern var ett naturligt resultat av ditt osjälviska arbete som chef för Republiken Turkiet och ett tydligt bevis på det turkiska folkets stöd för dina ansträngningar att stärka statens suveränitet och föra en självständig utrikespolitik”, skrev Putin i ett meddelande till presidenten enligt Kreml, skriver Reuters.

”Vi uppskattar väldigt mycket ditt personliga bidrag till att stärka de rysk-turkiska relationerna och ömsesidigt gynnsamma samarbeten inom olika områden”, fortsatte den ryske statschefen.

Vidare meddelade Putin att han lade stor vikt vid ländernas gemensamma projekt så som det turkiska kärnkraftverket Akkuyu – som byggs av Rysslands statliga energigrupp Rosatom – samt Putins förslag om att Turkiet ska bli ett nytt internationellt ”gas-nav”.

Läs även: Så hånas Erdoğan efter dockbråket

Läs även: Trumps tidigare rådgivare: Sverige bör inte böja sig för Erdogans krav

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag