Putinkritisk författare ska utvisas till Ryssland

Bild: Pressbild Volante förlag
  • Torsdag 17 nov 2022 2022-11-17
E-post 71

Trots att hon har en ettårig son som är svensk medborgare och riskerar fängelsestraff för sin kritik av Putin har Migrationsverket beslutat att den ryska författaren Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas till Ryssland meddelar hennes svenska förlag.

Den ryska dissidenten och författaren Liza Alexandrova-Zorina ska utvisas till Ryssland enligt ett beslut av Migrationsverket, meddelar Alexandrova-Zorinas svenska förlag Volante i ett pressmeddelande.

Detta trots att Alexandrova-Zorinas starka kritik av Rysslands diktator Vladimir Putin riskerar att leda till fängelsestraff i hemlandet, enligt förlaget.

– Migrationsverkets beslut skulle förstås varit en chock redan före Putins krig, men i ljuset av den repression som numera råder i Ryssland framstår det som helt vansinnigt. Ryska författare och dissidenter behöver Sveriges stöd – och Lizas familj behöver henne här hemma, säger Johan Wirfält, förläggare på Volante.

Alexandrova-Zorina är kritisk till svenska Migrationsverket, och menar att det lönar sig för migranter att fuska medan ärlighet leder till utvisning.

Det känns bisarrt på så många sätt. Inte minst för att det är just det här jag skriver om i min kommande bok – hur systemet i Sverige är uppbyggt, hur det fungerar eller snarare inte fungerar. Att fusket kan leda till positiva beslut och ärligheten till utvisning, säger Liza Alexandrova-Zorina.

Alexandrova-Zorina har delat sin tid mellan Stockholm och Moskva sedan 2016, men lämnade Ryssland år 2021 då den människorättsorganisation hon engagerat sig i förbjöds. Idag bor hon i Sverige med sin son och make, som både är svenska medborgare.

– Är jag rädd? Jag är rysk oppositionell aktivist och har sett mycket. Men jag är rädd för att inte få tillbringa tid med min familj och min 14 månader gamla son, säger hon till Dagens Nyheter.

Alexandrova-Zorina skriver i ett inlägg på Twitter att Migrationsverket motiverar sitt beslut med att ”Statens intresse av att upprätthålla en reglerad invandring väger tyngre än respekten för privat- och familjelivet”.

Migrationsverkets beslut får hård kritik från olika politiska läger. Aftonbladets kulturchef Karin Pettersson menar att Migrationsverkets beslut ”nollställer alla fina ord om vikten av att stå upp mot den ryska diktatorn” i en kulturkrönika, medan Katerina Janouch konstaterar att ”våldtäktsmän, mördare, pedofiler och bedragare däremot får gärna stanna i Sverige.”

Liza Alexandrova-Zorinas första svenskspråkiga bok ”Imperiets barn” ska ges ut av Volante förlag under 2023.

Läs även: Afrikansk student som fängslades i Ryssland har stupat i Ukraina

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag