Putinnyhet, Medborgerlig Samling och Jimmie Åkessons värderingar: Därför vill inte Hemberg kommentera Bitcoin

  • Tisdag 12 dec 2017 2017-12-12
E-post

STOCKHOLM Nyheter Idag ringde Claes Hemberg på Avanza för att få en kommentar angående Bitcoin.
– Ja, men jag har väldigt svårt, känner jag, att medverka i en tidning som inte tydligare tar ställning emot Sverigedemokraterna. Idag toppar ni med Putin, för mig var det bara en bekräftelse att det här är inte en tidning som jag delar värderingar med, säger Claes Hemberg på Avanza, till Nyheter Idag.  

I en krönika på Nyheter24 skriver Totte Löfström att det är dags för Avanzas välkända sparekonom Claes Hemberg att gå i pension. Anledningen till Löfströms uttalande är att Hemberg är uttalat kritisk till Bitcoin och uppmanar människor att sälja av sitt innehav i kryptovalutan.

Hemberg kommenterar ofta, på ett tydligt och förklarande sätt, skeenden i ekonomin till olika medier.

Nyheter Idag har ringt Claes Hemberg för att låta honom utveckla sitt resonemang om riskerna med Bitcoin.

Men Hemberg vill inte tala om Bitcoin med Nyheter Idag. Istället förklarar Hemberg att Nyheter Idag är en sajt som han inte vill förknippas med. Detta eftersom Nyheter Idag, enligt Hemberg, står för fel sorts värderingar.

– För mig associerar jag Nyheter Idag med Sverigedemokraterna, säger Claes Hemberg till Nyheter Idag.

När Hemberg får förklarat för sig att Nyheter Idag är en fristående och oberoende nyhetssajt där såväl libertarianer som kommunister huserar så undrar han vilka som ligger bakom.

– Vem är det som är beställare och vem är det som äger tidningen då?

Det är Ilan Sade som äger Publicism Nitek AB, det företag som äger Nyheter Idag. Sade är även partiledare för det liberalkonservativa partiet Medborgerlig Samling, MED.

– Men de är väl nära kopplade till Sverigedemokraterna bland annat? Det jag har läst av deras partiprogram är en kopia av Sverigedemokraterna.

Det jag tänkte ställa frågor om är ju Bitcoin i sådana fall.

– Ja, men jag har väldigt svårt, känner jag, att medverka i en tidning som inte tydligare tar ställning emot Sverigedemokraterna.

Hur menar du då, att man som tidning ska ställning mot ett riksdagsparti?

– Inte just deras parti mot de värderingar som Jimmie Åkesson och gänget står för. Jag har hört Jimme Åkesson tala två gånger i Almedalen och jag blir väldigt illa till mods över de värderingar han lyfter fram.

Hemberg utvecklar vilken sorts värderingar han syftar på.

– Vi -och-dem-tänkande, där han beskriver att de som bott i Sverige i mer än två generationer de är vi och alla andra tillhör dem och de har inget i Sverige att göra.

Fast säger han verkligen så?

– Ja, absolut, gud ja. På ett väldigt obehagligt sätt. För mig är människovärde väldigt viktigt. Att vi försöker gemensamt lösa problem. Det tycker jag absolut inte han står för.

Enligt Hemberg är SD inte demokratiska.

– För mig är de inte demokratiska, de har ingenting med demokrati att göra. De bara spelar an på det. Men du ska inte behöva försvara dem, jag bara förklarar varför.

Att Nyheter Idag rapporterat om att Ryssland ska påbörja tillbakadragande av styrkorna från kriget i Syrien är även det en bekräftelse på att Nyheter Idag står SD nära, enligt Hemberg.

LÄS ÄVEN: Putin beordrar ryska armén att påbörja tillbakadragandet från Syrien

– Idag toppar ni med Putin, för mig var det bara en bekräftelse att det här är inte en tidning som jag delar värderingar med.

Vad är det för fel på den här nyheten då?

– För mig är den nyhetsvärderingen, att Putin går ut och säger något, att det är det viktigaste som hänt i Sverige idag, för mig överraskas jag av den prioriteringen. För mig bekräftar det bilden att ni står Sverigedemokraterna nära.

Hur ser du den kopplingen?

– Det får vi ta en annan gång, men lycka till med jobbet ändå.

LÄS ÄVEN: Sade om huruvida Medborgerlig Samling är en SD-kopia: ”Naturligtvis inte”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag