Putins tal på kvinnodagen: Hyllar förmågan att ta hand om hemmet och barnen

  • Tisdag 8 mar 2016 2016-03-08
E-post 2096

RYSSLAND Idag den åttonde mars firas internationella kvinnodagen och det är inte ovanligt att både kändisar och politiker passar på att göra feministiska utspel. Men Rysslands president Vladimir Putin gör tvärtom – han hyllar kvinnornas förmåga att ta hand om både hemmet och barnen.

I Sverige passar en rad kändisar och politiker på att marknadsföra sig själva och feministiska idéer på internationella kvinnodagen. En som går starkt ut under dagen är artisten Zara Larsson som förklarar att hon hatar män som hobby.

Bland de politiska utspelen under dagen har Therese Hoikkala, engagerad i Vänsterpartiet Nora, slagit fast att Sverigedemokraterna är det största hotet mot kvinnor. I en debattartikel, publicerad i Nerikes Allehanda, går hon till svavelosande attack mot den politiska konkurrenten.

”Men SD är inte bara rasister, de är också det största hotet mot kvinnors rättigheter och jämställdhet i dag. Ett exempel är att SD vill ta bort all finansiering av jämställdhetsarbete och genuspedagogik i skolorna och därmed önskar att behålla samhällets påtvingande av traditionella könsroller”, skriver hon.

I slutklämmen passar hon även på att jämföra Daesh, alltså terrorstaten IS, med Sverigedemokraterna.

Putin hyllar kvinnors förmåga i hemmet och att ta hand om barnen

Men det är inte alla som ägnar dagen åt att hata män, manlighet och Sverigedemokrater. I Ryssland passar president Vladimir Putin istället på att hylla kvinnor för deras arbete i hemmen och med att ta hand om barnen i familjerna.

– Kära kvinnor! Jag gratulerar er varmt på den internationella kvinnodagen. Denna dag firas i Ryssland med särskild värme, som kanske ingen annanstans i världen. Den är full av presenter och blommor, de vänliga känslor för våra mödrar, fruar, döttrar, kollegor, för alla kvinnor som är nära våra hjärtan. Kvinnor ger oss liv, värmer oss med kärlek, stöd och vård”, inleder presidenten sin hyllning.

Han passar även på att hylla kvinnor av den ”militära generationen”, bland annat med motiveringen att deras hjältedåd ”har lärt oss att vara riktiga män”.

– Detta är kvinnan med sin värdighet och nåd som visar verkliga ryska själar. Idag skulle jag vilja uttrycka speciella ord av tacksamhet till kvinnor av den militära generationen. Ditt civilkurage och dina hjältedåd har lärt oss att vara riktiga män, för att vinna trots allt, fortsatte Putin i sitt tal.

Men det vara inte bara kvinnor av den militära generationen som Putin passade på att hylla. Han uppmärksammade även kvinnor för deras förmåga att ta hand om ett hem och att uppfostra barnen – en helt annan retorik än den i Sverige som går ut på att hata män och Sverigedemokrater.

– Den moderna kvinnan är som ni, de kan göra allt. Att lyckas i yrket, i konsten, i sociala aktiviteter, för att skapa gästvänlig och bekväm atmosfär inom familjen, att uppfostra barn. Ni, våra kära kvinnor, har ofattbara hemligheter, ni har tid för allt, ni kan klara av den enorma bördor av oro och att samtidigt vara ömma och tillgivna, skärpta och charmiga. Du skapar värme och skönhet, ljus och hopp i den här världen. Vi är mycket stolta över dig och älskar dig. Återigen vill jag helhjärtat gratulera dig på denna dag. Jag önskar dig mer lyckliga dagar och år. Var glad.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag