Quebec: separatister vinner mark i Kanada

  • Tisdag 18 mar 2014 2014-03-18
E-post 0

Nytt bränsle har tillförts den kanadensiska separatistbrasan sedan den stenrike mediemogulen Pierre Karl Peladeau beslutat ställa upp i parlamentsvalet för det franskspråkiga partiet Quebecois som vill ha ett delat Kanada. Temperaturen stiger nu inför valet i april.

80 procent av invånarna i Quebec har franska som modersmål.

Quebec är en fransk enklav i Kanada. 8,1 miljoner människor bor där och 80 procent av dem har franska som modersmål. Det franska språket har överhöghet framför det engelska. I allt övrigt är de franska banden också starka. Quebecprovinsen har sin egen immigrationslagstiftning där franskspråkiga invandrare alltid ges företräde och lagstiftningen har sina rötter i den franska legislaturen. Man bestämmer också över sina egna skatter. Detta berättar tidningen Daily Mail.

En fransknationell separatiströrelse har alltid funnits i provinsen sedan Kanada bildades 1867. Separatisterna vill ha ett självständigt Quebec.

Under de senaste 10 åren har 40 procent av Quebecs befolkning velat ha ett delat Kanada – en engelsktalande stat och en fransktalande – enligt de gallupundersökningar som kontinuerligt genomförs. Av och till under åren har det uppstått toppar där separatisterna fått rejäl vind i seglen. Ett sådant tillfälle inträffade 1967 när Frankrikes president Charles de Gaulle under ett besök i provinsen utropade de bevingade orden ”Vive le Quebec libre! – Leva det fria Quebec!”.

Den gången var Kanada nära en delning, men nationen bestod.

1965 var ett annat år när separationsvindarna blåste upp till storm. En folkomröstning om delning genomfördes där separatisterna förlorade med minsta möjliga marginal.

Nu börjar vindarna tjuta igen sedan den karismatiske och stenrike mediemogulen Pierre Karl Peladeau överraskande förklarat att han ställer upp i Quebecs parlamentsval 7 april för separatistpartiet Quebecois räkning!

-Peladeau har plötsligt blivit en nyckelfigur i strävan att göra den franskspråkiga provinsen till en egen stat, sammanfattar nyhetsbyrån AP i en analys.

52-årige Peladeau är en av Kanadas mäktigaste mediebaroner med tidningar, radiostationer, tv-stationer och teleoperatörer i sitt stall. Han tillhör kanadensisk politiks högerkant, är en slags kanadensisk Berlusconi. Han framstår nu som en mycket stark kandidat som ledare för Quebecois-partiet den dag nuvarande ledaren Pauline Marios slutar.

Peladeau vill att Quebec åter folkomröstar om en frigörelse. Och han svävar inte på målet. I ett tal i förra veckan gav han detta klara besked enligt AP:

-Jag är en hängiven självständighetsivrare som vill göra Quebec till ett land.

Antonia Maioni, politisk analytiker och professor vid McGill-universitetet i Quebec, förklarade samtidigt:

-Här är en som tror på suveränitet och även har ekonomiska muskler. 

Ledaren för Quebec’s liberala parti, Philippe Couillard, var däremot bekymrad:

-Mr. Peladeau vill förstöra Kanada!

 

 

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag