Radikal australisk terrorist mördade 49 i moské i Nya Zeeland

Foto: Faksimil Daily Mail
  • Fredag 15 mar 2019 2019-03-15
E-post 334

NYA ZEELAND En eller flera gärningsmän har öppnat eld mot besökare vid två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland under fredagsbönen, rapporterar bland annat Sveriges Radio. 49 människor har dödats och ungefär 50 personer uppges vara skadade, varav 20 allvarligt.

Polisen uppger att fyra personer, tre män och en kvinna, har gripits och att man har oskadliggjort ett flertal sprängladdningar. Enligt premiärministern rör det sig om åtminstone 40 dödsoffer.

En video som cirkulerar på sociala medier visar hur en gärningsman går in i Al Noor-moskén i Christchurch och öppnar eld. Han går tillbaka till sin bil och byter vapen för att sedan återvända och skjuta ihjäl de som fortfarande visar livstecken.

Skytten uppges vara från Australien, och landets premiärminister Scott Morrison kallar honom en ”våldsam, högextrem terrorist”. Polisen ber folk att avstå från att dela filmen där skytten livesänder massakern.

Det ska ha skett skjutningar vid ytterligare en moské strax efter attacken mot Al Noor-moskén. Uppgifter om offer saknas.

Den man som misstänks för masskjutningen mot moskén, en man i 30-årsåldern, laddade innan terroristattacken upp ett manifest där han rättfärdigar sin attack.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag