Radikal skola i Göteborg hade okänt islamistavtal – gör miljonvinster

Foto: Ludvig14/Wikipedia
  • Tisdag 16 okt 2018 2018-10-16
E-post 45

Skolinspektionen har vid upprepade tillfällen kritiserat friskolan Vetenskapsskolan i Göteborg för att bedriva undervisning med radikala religiösa inslag. Göteborgs kommun fortsätter ändå att finansiera skolan. Kalibers granskning visar att skolans vinst används för att starta nya skolor med islamistiska värderingar.

Vetenskapsskolans ägare Nasser El Nadi slår ifrån sig kritiken om att skolan går utanför skolplanen och säger till SR-programmet Kaliber att skolan rättat sig efter all den kritik de fått av Skolinspektionen.

– Det är trial and error, ingen lär sig att driva skolor direkt, säger Nasser El Nadi till Kaliber.

Att skolan utbildar barnen i bokstavstrogna idéer kring islam slår han ifrån sig och säger att det bara rör sig om smutskastning riktad mot islam och skolan.

En anonym elev rapporterar dock att Nasser El Nadi dagligen patrullerar skolgården och att hon upplever att han gör det för att se till att eleverna uträttar sina bönestunder.

I ett ägaravtal som Kaliber granskat skriver Vetenskapsskolans delägare att de ska driva skolan enligt islamsk lag och att denna är överordnad svensk lag. Enligt avtalet ska bara personer med rätt värderingar enligt islamsk lag få äga aktier och att ledningen av arbetet ska etableras enligt den islamska rättens grunder.

Vetenskapsskolans ägare Nasser El Nadi hävdar dock att avtalet är gammalt och inte används längre eftersom han numer är ensam ägare. Han hävdar vidare att avtalet enbart var formulerat på detta sätt för att lösa eventuella tvister mellan delägarna och att det inte har haft någon reell effekt för skolans elever.

Trots Skolinspektionens kritik gör ändå Vetenskapsskolan stora vinster på sin verksamhet. Av de cirka 40 miljoner kronor som skolan omsätter redovisar man sju miljoner som vinst – pengar som man huvudsakligen får från Göteborgs kommun.

Flera tidigare medarbetare och delägare har startat nya friskolor som också de fått kritik från Skolinspektionen gällande islamistiska idéer som undervisas ända ner i förskoleåldrarna. En av dessa är den förre delägaren i Vetenskapsskolan Radi Karam som öppnat en egen friskola och som har visioner om att etablera ett parallellsamhälle.

Terrorexperten Magnus Ranstorp har på twitter skrivit om Vetenskapsskolan.

 

 

Kalibers granskning kan visa att Karam dessutom mottagit flera miljoner kronor av Vetenskapsskolans vinst som sedan använts för att investera i mark runt om i Sverige. Avkastningen från dessa markspekulationer ska användas för att starta upp nya skolor och Karam förklarar att ambitionen är att starta Sveriges största friskolekonsortium:

– Jag ska starta 85 stycken skolor, säger han till Kaliber.

Läs även: Uppgifter: Skola i Göteborg drivs av islamistisk jihadistrekryterare

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag