Rädslan inom Socialdemokraterna när SD växer: Att S inte längre ska vara störst

Stefan Löfven (t.v) och Jimmie Åkesson (t.h). Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 10 okt 2019 2019-10-10
E-post 4461

STOCKHOLM Inom Socialdemokraterna börjar man bli oroliga för att partiet ska tappa rollen som Sveriges största parti till SD rapporterar Aftonbladet. Internt nämns Januariöverenskommelsen som ett problem. – Många väljare gillar inte den nyliberala inriktning som Annie Lööf och Nyamko Sabuni förordar. Det är skattesänkningar, förslag om försämrad arbetsrätt, marknadshyror och ökade klyftor, säger SSU-bossen Philip Botström till Aftonbladet.

I flera opinionsmätningar är SD snart i kapp Socialdemokraterna. I Sentio/Nyheter Idags senaste mätning är SD förbi Socialdemokraterna som största parti med marginal (SD 27,5 procent/S 23,9).

På sajten pollofpolls.se vägs de senaste mätningarna från alla mätinstitut ihop. Där får Socialdemokraterna 24,6 procent och SD får 21,5 procent. I valet fick S 28,3 procent – sitt sämsta resultat någonsin. Men trots det har partiet fortsatt att åka rutschkana i opinionsmätningarna. Samtidigt har SD en stadigt försiktigt uppåtgående trend.

Som lök på laxen får Jimmie Åkesson, SD:s partiledare, allt högre resultat i förtroendemätningar. I Expressens/Demoskops senaste mätning var Åkesson (36 procent) hack i häl på Stefan Löfven (37 procent).

Läs mer: Rekord för Åkesson i förtroendemätning – utmanar Löfven

Socialdemokrater som Aftonbladet talat skyller mycket av skulden för de katastrofala opinionssiffrorna på Januariöverenskommelsen – det 73-punktsprogram som avtalades med C, L och MP som gjorde att Stefan Löfven återigen kunde bilda regering.

Philip Botström, ordförande för Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, säger att avtalet var en ”förutsättning för regeringsmakten men är ironiskt nog S största utmaning.”

Botström pekar på olika nyliberala inslag i JÖK:en som skadliga för S och nämner bland annat marknadshyror och ”ökade klyftor”.

Karin Wanngård, oppositionsråd i Stockholm för S, säger till Aftonbladet att det varit mycket fokus på de förslag som C och L fått igenom, bland annat värnskatt.

– Det är klart att det svider för socialdemokratin, men det kombineras ju med mer pengar till kommunerna. Och det behövs ännu mer, annars får vi ett samhälle som slits i sär, säger Wanngård som tror att klimatet kan vara en vinnarfråga för Socialdemokraterna.

– Vi som parti har en väldigt bra historia, vi har lyft Sveriges från fattigdom till att bli ett välfärdsland. Jag är övertygad att vi kan göra det på klimatområdet också.

Poll of polls grafik:

Poll

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag