Ramberg får stöd efter ”bruna råttor”-liknelsen av Klein och Voronov

Ramberg, Klein och Voronov. Foto: Wikimedia Commons
  • Torsdag 22 sep 2016 2016-09-22
E-post 663

STOCKHOLM I sociala medier från Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg stöd för sitt utspel om ”bruna råttor”, ”gatans parlament” och ”taltratten” Hanif Bali. ”Så bra av Anne Ramberg”, kommenterar prästen Helle Klein på Twitter.

Under gårdagen berättade Nyheter Idag att ett blogginlägg skrivet av Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg väcker starka reaktioner. I inlägget används termen ”bruna råttor” och i ett senare stycke beskrivs riksdagsledamoten Hanif Bali (M) som en ”taltratt” samt att hans retorik hör hemma i ”rännstenen”.

Helle Klein berömmer Rambergs utspel

Inlägget har väckt kraftiga reaktioner och en kritikstorm rasar mot Ramberg. Flera kritiker menar att det är direkt olämpligt att använda Advokatsamfundet som plattform för en sådan här debatt, men det finns även de som tycker utspelet mot Bali är bra.

En av de som hyllar Rambergs utspel är Heller Klein, präst och grundare av sajten Seglora smedja.

”Så bra av Anne Ramberg”, skriver hon på Twitter och länkar till Rambergs blogg. Trots att Klein blir ifrågasatt om det lämpliga i att hylla ett inlägg där begrepp som ”bruna råttor” används för att beskriva meningsmotståndare, står hon än dock på sig.

”På tiden att nån ryter ifrån. Bra o modigt av henne”, poängterar Klein.

Även Voronov ger stöd till Ramberg

Även den politiske redaktören för Eskilstuna-kuriren Alex Voronov ger sig in i debatten. Han skriver på Twitter att ”det finns bruna råttor. Och så finns det såna som matar dem”.

Detta får Hanif Bali att reagera, varpå han svarar Voronov på Twitter.

”Vad matar du just nu? Dina humrar?”, skriver han och refererar till att Voronov vunnit Hummerkniven, ett pris som Aftonbladet kultur delar ut.

”Hummerkniven prisar liberaler som försvarar både yttrandefriheten och alla människors lika värde i tider när demokratin och människovärdet är hotat från flera håll – inte minst från ’liberalerna’ själva”, löd den motiveringen.

Hanif kontrar med ett mem

När Nyheter Idag under gårdagen var i kontakt med Ramberg förklarade hon att inlägget inte ska förstås som att Hanif Bali kallas för en brun råtta, utan att det istället handlar om att framföra kritik mot riksdagsledamoten. På en direkt fråga om det är lämpligt att använda termer som ”bruna råttor” i ett inlägg där man samtidigt manar till god samtalston stod Ramberg på sig.

Jag tycker att uttrycket är relevant i sammanhanget. Har inget med min person el mina åsikter att göra. Det handlar om den människosyn som kommer till uttryck i bland annat sociala medier”, svarade Ramberg i ett mejl till Nyheter Idag.

Men den förklaringen ser inte Bali ut att köpa. Tvärtom menar han att det kan inte förstås på annat sätt än att han, om än indirekt, faktiskt beskrivs som en brun råtta. I samma text från Rambergs sida stod även att Bali är en ”taltratt” både åt ”gatans parlament” och i en vidare mening även åt de ”bruna råttorna” samt att retoriken från Bali hör hemma i ”rännstenen”.

Balis kontring består bland annat i ett mem som han publicerar på Twitter där han ifrågasätter Rambergs uppmaning om att hålla god ton.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag